Jogurt, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
25/10/2024 u 08:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nutricionisti poručuju: Ako želite zdravo da smršate, jedite tri nemasna proteina

Nijedan zdrav obrok nije potpun bez doze proteina. Ovo je posebno važno kada je doručak u pitanju, a još važnije ako pokušavamo da izgubimo koji kilogram.

Obezbjeđivanje dovoljno proteina u jutarnjem obroku je od suštinskog značaja za održavanje energije tokom cijelog dana i pomaže tijelu da sagorijeva masti ujednačenim tempom.

Nemasni proteini – oni sa malo zasićenih masti i kalorija – posebno su korisni za ljude koji žele da izgube težinu. Na sreću, postoji mnogo odličnih opcija koje se lako mogu uklopiti u naš svakodnevni doručak. Nutricionisti Trista Best i Ketrin Gervacio otkrili su nekoliko.

Svjež sir

Ovaj doručak koji se često zanemaruje može učiniti čuda za naše zdravlje, posebno ako pokušavamo da smršamo.

- Oko 110 do 120 grama može da obezbijedi oko 13 grama proteina - kaže Best za SheFinds. Osim toga, ova ukusna i raznovrsna namirnica je „relativno niska u kalorijama“, sa samo oko 80 kalorija po porciji.

Pored toga, Best ističe da svježi sir pruža zdravu dozu kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12.

- Ovi hranljivi sastojci igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, funkciji imunog sistema i opštem zdravlju - dodala je ona.

Zdrave namirnice koje nutricionisti jedu svaki dan

Jogurt

Jogurt nije samo savršena osnova za hranljive orašaste plodove i bobičasto voće, već je i odličan izvor proteina i probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva.

- Jogurt je vjerovatno jedan od najpopularnijih izbora za doručak za one koji žele da izgube težinu zbog sadržaja proteina i probiotika - kaže Gervacio, prenosi Index.

Ova hrana bogata proteinima odlična je za zdravlje crijeva jer „sadrži milione dobrih bakterija koje poboljšavaju varenje balansirajući mikrofloru u crijevima - dodaje Gervacio. Za ove probiotike, kaže ona, „poznato je da pomažu u oslobađanju hormona peptida II (PII) i peptida sličnog glukagonu 1 (GLP-1)“, za koje se zna da potiskuju apetit. Povećanje oslobađanja ovih hormona može sagoreti više kalorija i masti.

Bjelanca

Ako zaista želimo da poboljšamo prednosti gubitka težine, Best preporučuje da se odlučite za bjelančevine koje mogu da održavaju naš doručak niskokalorično, a da i dalje sadrže dobru količinu proteina.

- Bjelanca mogu biti odličan način da se smanji masnoća u tradicionalnom obroku od jaja, uz održavanje nemasnog izvora proteina - kaže ona.

Ovo omogućava smanjenje kalorija sa 71 na 18, uz gubitak samo dva grama proteina, zaključio je Best.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 08:53