/ - Фото: Илустрација
09/01/2022 u 11:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прескакање доручка погубно за здравље и витку линију

Истраживање је показало да мозак више привлачи храна уколико је доручак прескочен и да те особе онда више једу за ручак

Британски научници дошли су до закључка, скенирањем мозга људи који "прескачу" доручак, да особе које не доручкују касније током дана траже маснију и калоричнију храну.

Испитивањем 21 особе закључено је да мозак више привлачи храна уколико је доручак прескочен и да те особе онда више једу за ручак, преноси Би Би Си. 

Научници упозоравају да прескакање оброка отежава дијете јер особе онда увијек траже и узимају калоричнију храну, а нутриционисти тврде да је доручак битан у дијетама јер ублажава апетит током дана.

Испитаницима који су сви нормалне тежине у два наврата приказане су фотографије калоричне хране - када су доручковали и када су прескочили доручак. Резултати магнетне резонанце показали су да је мозак био "наклоњенији" калоричној храни у дану када нису доручковали.

Kада је испитаницима понуђен ручак, на дан када су прескочили доручак, испитаници су јели за петину више калорија него обично.

Студија је показала да "гладовање чини људе гладнијим и појачава заводљивост калоричне хране и утиче на количину хране која се поједе".

Такође, истраживање је показало да доручак "умањује апетит", јер стабилизује ниво шећера у крви.

Научници су најавили да ће сличну студију спровести међу гојазним испитаницима, како би видјели да ли и њихов мозак слично реагује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:44