/ - PEXELS-KEVIN-MENAJANG-982612
25/09/2021 u 11:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прва јутарња кафа - када је попити

Пошто су нивои кортизола снажно повезани са нивоом будности, неки научници препоручу да попиjете jутарњу кафу само након што jе природна jутарња концентрациjа кортизола почела да опада

Важно jе када пиjемо прву jутарњу кафу.

Већини људи хормон кортизол jе наjвећи када се уjутру први пут пробудите. Оваj хормон регулише широк спектар процеса у цијелом тијелу, укључуjући помоћ у контроли нивоа шећера у крви, утиче на формирање мемориjе, крвни притисак, регулише метаболизам и утиче на имунолошки одговор, попут упале. Такође игра важну улогу у помагању тијелу да одговори на стрес.

Пошто су нивои кортизола снажно повезани са нивоом будности, неки научници препоручу да попиjете jутарњу кафу само након што jе природна jутарња концентрациjа кортизола почела да опада. За већину људи коjи су на послу од 9 до 5 и нормално спаваjу, ниво кортизола достиже врхунац у просеку између 8 и 9 часова уjутру.

Ако ноћу довољно спавате, уjутро вам не треба jака шоља кафе или чаjа. Уколико jутарњу кафу пиjете у доба дана када вам jе концентрациjа кортизола на врхунцу, већ сте на природно наjвећем нивоу будности, тако да можете да развиjете интолеранциjу на кофеин.

Зато се предлаже да прву шољу кафе попиjете између 9:30 и 11:30 уjутру, када ниво кортизола опада. Покушаjте да уjутру пиjете воду и проведете неко вријеме на свјежем ваздуху.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:22