Цимет, савјети / - фото: Википедија
04/07/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Све чари цимета

Цимет jе пун антиоксиданса коjи су неопходни нашем тијелу у борби против слободних радикала коjи га оштећуjу

Цимет се дуго користи у традиционалноj медицини у разним деловима свијета укључуjући Кину, Индиjу и Иран. Хиљадама година користи се као зачин, а добиjа се из коре разних врста цимета. Лишће, цвијеће, плодови и корење, такође, се користе код припреме jела, али и у лековите сврхе.

Цимет jе пун антиоксиданса коjи су неопходни нашем тијелу у борби против слободних радикала коjи га оштећуjу. Антиоксиданси успораваjу старење и штите од многих болести.

Он има противупална своjства и помаже у борби против разних инфекциjа и поправља оштећено ткиво.

Смањуjе ризик од срчаних болести jер смањуjе ниво лошег холестерола и триглицерида коjи доприносе оштећењу крвних судова, а повећава ниво доброг холестерола коjи уништава онаj лош.

Регулише метаболизам тако да побољшава осетљивост на хормон инсулин коjи jе одговоран за метаболизам угљених хидрата и масти у телу као и за транспорт шећера из крви у ћелиjе.

image

Цимет. љековита дејства

- фото: Википедија

Може да помогне у снижавању нивоа шећера у крви jер jедан састоjак цимета делуjе на ћелиjе тако да опонаша инсулин. То значаjно побољшава апсорпциjу глукозе у ћелиjама, али делуjе спориjе од самог инсулина.

Има позитиван ефекат на неуродегенеративне болести коjе карактеришу прогресиван губитак структуре и функциjа ћелиjа у мозгу. Два наjчешћа типа оваквих болести су Алцхаjмерова и Паркинсонова болест.

Помаже у борби против бактериjских и гљивичних инфекциjа, односно за то jе заслужан цинамалдехид, главни активни састоjак цимета. Успјешно лијечи и инфекциjе респираторног тракта проузроковане гљивицама.

Оваj зачин штити од кариjеса и смањуjе лош задах управо захваљуjући антимикробном ефекту коjи убиjа микроорганизме и спречава њихов раст.

Цимет помаже у губитку килограма, а посебно jе ефикасан у комбинациjи са медом.

Национални центар за комплементарно и интегративно здравље (НЦЦИХ) из САД упозорава да цассиа цимет садржи кумарин коjи може да буде токсичан за jетру ако се узима у превеликим количинама или током дужег временског периода. Цеjлонски цимет у себи има мању количину кумарина, што га чини безбедниjим за jело.

– Чини се да jе цимет безбедан у количинама коjе се обично користе у храни као зачин или средство за побољшање окуса. Примена у већим количинама или током дужег периода понекад jе повезана с нуспоjавама, наjчешће гастроинтестиналним проблемима или алергиjским реакциjама – обjаснили су.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:40