Хранљиво суво грожђе / Фото: Илустрација
11/05/2021 u 23:24 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суво грожђе је ризница калијума и магнезијума

Хранљива и здрава намирница

Ако је традиционално сушено, суво грожђе је минимално обрађена намирница која не садржи конзервансе и адитиве. Али, богато је шећером и калорично, па није ријетко питање - колико је заиста здраво за конзумирање.

Суво грожђе је, када се суши на сунцу, потпуно природна храна која нам долази у неколико варијанти и боја, у зависности од врсте грожђа које се суши.

- Традиционално грожђе сушено је на сунцу, не садржи додатне конзервансе или стабилизаторе и процес таквог природног сушења одговоран је за њихову смеђу боју. Златне, жућкасте грожђице, међутим, суше се у дехидратору и садрже сумпор-диоксид као конзерванс и имају другачију боју - објаснила је нутрициониста Џени Фридман из Филаделфије.

Обје врсте сушеног грожђа су здраве, и хранљиве. Добар су извор фитонутријената - биљних једињења која садрже антиоксидативна и антимикробна својства, додаје дијетотерапеут Брајан Сен Пјер.

Такође, суво грожђе садржи мало гвожђа и мале количине других витамина и минерала, укључујући око 300 милиграма калијума за стандардну порцију од четвртине шоље. Иначе, Национални институт САД за здравље препоручује одраслима 4.700 милиграма калијума дневно.

Ово суво воће садржи још и магнезијум, који је користан за здравље срца, нервни систем и мишиће, каже Фридманова. Има и око два грама влакана по порцији, што је такође погодно за оне који га конзумирају.

Али суво грожђе је такође релативно калорично. Порција (трећина велике шоље или равно-пун длан) има око 130 калорија, што може бити пуно за малу ужину.

Једна порција садржи и око 24 грама шећера, али разлика је у томе што је шећер у сувом грожђу, за разлику од слаткиша, природан.

Неки произвођачи додају шећер овој намирници, па стручњаци саветују да пажљиво бирате какву намирницу купујете.

Суво грожђе се може јести самостално, али "препоручујем да га комбинујете са мало протеина и масти", каже Фридманова. На примјер, може се додати у разне врсте салата.

Ако желите да смањите шећер у вашој исхрани, користите суво грожђе за прављење колача кад год можете, умјесто гранулисаног или бијелог шећера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. april 2024 23:18