/ GETTY IMAGES-DIMID_86
21/07/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako da vam mikroblejding obrva traje što duže

Trajna šminka je vrsta kozmetičke procedure, poznata i kao mikropigmentacija. Tokom postupka, specijalni pigment se ubrizgava pod kožu pomoću najfinijih igala kako bi se stvorio efekat šminke koji traje dugo. To može biti ajlajner, bojenje usana ili dodavanje oblika i volumena obrvama.

Razlika između trajne šminke i klasičnog tetoviranja je upotreba prirodnijih nijansi i plićeg unošenja pigmenta. Ovo čini rezultat prirodnijim, pogodnim za svakodnevno nošenje, ali i manje izdržljivim u poređenju sa konvencionalnim tetoviranjem.

Istorijat i razvoj tehnika trajne šminke

Poreklo trajne šminke datira posebno iz Starog Egipta, gdje su mineralni pigmenti korišćeni za kreiranje šara na koži. Savremena istorija trajne šminke počinje na samom startu 20. vijeka. Tada se koristila u medicinske svrhe – vraćana je boja koži nakon operacija ili povreda. Tek 1980-ih i 1990-ih, razvojem industrije ljepote, trajna šminka je postala rasprostranjena među poznatim ličnostima i manekenkama, što je doprinijelo njenoj popularizaciji u društvu.

Moderne tehnike kao što su mikroblejding obrve, ombre, puder, wing i sjenčenje nastale su nakon što su materijali i alati poboljšani, ali i stigla nova saznanja o strukturi ljudske kože.

Šta utiče na trajnost trajne šminke?

Trajnost trajne šminke zavisi od nekoliko bioloških faktora, od kojih su glavni: procesi obnavljanja kože i individualne karakteristike tela. Ćelije kože se stalno obnavljaju, a pošto se pigment unosi u gornje slojeve dermisa, vremenom se ispire i blijedi. Ultraljubičasto zračenje takođe utiče na pigment, uzrokujući njegovu fotodegradaciju, što dovodi do promjene boje.

Pored toga, pojedinačni faktori kao što su tip kože, metabolizam, starost, pa čak i nivoi hormona mogu ubrzati ili usporiti proces blijedenja,piše lepotaizdravlje.rs

Šta čini trajnu šminku manje izdržljivom u poređenju sa tetovažama?

Trajna šminka i klasične tetovaže koriste različite vrste boja i tehnike za njihovo nanošenje. Boje za trajnu šminku su formulisane tako da budu manje intenzivne i prirodnije, što ih čini pogodnijim za lice. Takođe su dizajnirane da sezadrže u površnim slojevima kože, što ih čini lakšim za uklanjanje ili prepravku, ali istovremeno smanjuje trajnost.

Što se tiče tehnika nanošenja, mikropigmentacija najčešće podrazumijeva upotrebu finijih igala i površnije ubrizgavanje pigmenta, za razliku od tradicionalnih tetovaža gdje se pigment ubrizgava dublje. Zbog toga morate na korekciju svoje trajne šminke, a naročito obrva, sa vremena na vrijeme.

Važnost profesionalizma i iskustva majstora za trajnost trajne šminke

Kvalitet i trajnost trajne šminke u velikoj mjeri zavise od nivoa profesionalizma i iskustva umjetnika. Duboko poznavanje anatomije kože, razumijevanje teorije boja i savladavanje različitih tehnika primjene omogućavaju specijalisti da odabere optimalne boje i metode za svakog klijenta, uzimajući u obzir njegove individualne karakteristike i željene rezultate.

Kako da vaše mikroblejding ili puder obrve traju duže?

Da biste postigli najbolje rezultate i dugotrajnost trajne šminke, izuzetno je važno poštovati uputstva za njegu i prije i posle procedure bilo da radite puder, mikroblejding obrve ili neki drugi permanentni mejkap. Ove preporuke će pomoći ne samo maksimiziranju kvaliteta konačnog rezultata, već i minimizirati sve moguće komplikacije, ubrzati proces zarastanja i zadržati željeni izgled dugo, dugo.

Prije tretmana:

Izbjegavajte da pijete alkohol, kofein i ljekove koji utiču na zgrušavanje krvi 1-2 dana. Ne izlažite mjesto nanošenja direktnoj sunčevoj svjetlosti, pilingu ili solarijumu nedjelju dana prije tretmana.

Nakon tretmana:

Ne vlažite područja primjene 5 dana.

Izbjegavajte izlaganje hemikalijama i alkoholu, vodonik-peroksidu, pilingu, direktnom izlaganju suncu, saunama i parnim kupatilima, bazenima i intenzivnim vježbama 2 nedjelje.

Redovno brišite područje hlorheksidinom, a zatim ga podmažite vazelinom da biste izbjegli stvaranje tvrdih kora.

Ne uklanjajte filmove ili kore koje se mogu formirati, jer to može izazvati ožiljke i praznine u boji.

Trajna šminka se izvodi u dvije faze, od kojih svaka uključuje zasebnu sesiju: početnu posjetu i naknadnu korekciju. Ovaj pristup osigurava maksimalan kvalitet i trajnost rezultata. Važno je napomenuti da sve preporuke za njegu prije i posle procedure treba pažljivo pratiti dva puta – nakon svake sesije.

Trajnost trajne šminke: Kada je vrijeme za korekciju?

Bledi. Tokom vremena, pigmenti mogu postepeno izblijedjeti ili promijeniti nijansu, posebno pod uticajem UV zračenja, metabolizma kože i kvaliteta korišćenih pigmenata.

Promjene u preferencijama. Promjene u stilu ili ličnim preferencijama takođe mogu zahtijevati prilagođavanje dizajna ili boje.

Prirodno starenje kože. Kako starite, konture lica se mogu promijeniti, što može zahtijevati prilagođavanje linija ili oblika trajne šminke.

Obično se preporučuje obnavljanje svake 1-3 godine, u zavisnosti od individualnih karakteristika i kvaliteta početnog rezultata. Ovo vam omogućava da održite optimalan izgled i intenzitet trajne šminke.

Koliko često je potrebna raditi korekcije za usne, puder ili mikroblejding obrve?

Trajna šminka zahtijeva periodičnu korekciju da bi se održala njena svjetlost i oblik. Prosječno vrijeme za korekciju:

Obrve: Korekcije su obično potrebne svakih 12-18 mjeseci.

Oči: Preporučuje se obnavljanje svake 2-3 godine.

Usne: popravke mogu biti potrebne svakih 18-24 mjeseca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 13:12