Ručak, ilustracija  / - FOTO: SHUTTERSTOCK
16/10/2023 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbolje vrijeme za ručak ako želite da smršate

Idealno je da organizujete ručak između 10 i 14 sati, odnosno četiri do pet sati nakon doručka kada je nivo šećera u krvi stabilan

Kada je reč o mršavljenju, dosljednost je ključna, kao i priprema i planiranje obroka. Čak i vrijeme u koje doručkujemo, ručamo i večeramo ima ulogu.

- Važno je šta jedemo za ručak, ali treba uzeti u obzir i metabolizam i cirkadijalni ritam - rekla je dr Rekha B. Kumar za "The Parade", prenosi Index.

S obzirom na to, dr Kumar kaže da je najbolje ručati između 10 i 14 sati, odnosno četiri do pet sati nakon doručka kada je nivo šećera u krvi stabilan. Drugim riječima, ako doručkujete oko 8 sati, ručak bi trebalo da planirate oko 12 ili 13 sati, piše Index.

Nedavna studija "Northwestern Medicine" podržava ovu metodologiju, navodeći da vrijeme večere treba da slijedi isti raspored kao i vaši raniji obroci, pazeći da između ručka i večere ne bude više od četiri do pet sati.

- Ako vam je međuobrok potreban da biste se zasitili do sljedećeg obroka, kontrolišite veličinu porcije kako biste izbjegli prejedanje. I pokušajte da pojedete nešto s proteinima poput pola šolje svježeg sira s borovnicama ili šaku badema s nemasnim sirom - savjetuje dr Rekha B. Kumar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:18