/ WWW.HOWSWEETEATS.COM
18/07/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Galete sa paradajzom ukusan ljetnji obrok

Paradajz i ljeto su neraskidiv spoj. Ove sočne crvene plodove najčešće pripremamo kao salatu, a s obzirom na broj vrsta koje postoje svestran su izbor i za pripremu mnogih jela, a jedno od njih su i galete sa paradajzom.

Sastojci: 

5 paradajza (volovsko srce)

2 kašike senfa

1 kašike krema od bijelog luka

pakovanje lisnatog tijesta

1 kašika svježe majčine dušice

2 kašike svježeg bosiljka

so po ukusu

svježe mljeveni crni biber po ukusu

Priprema: 

Paradajz narežite na kriške, stavite na kuhinjsku krpu i posolite. Ostavite ih da odstoje oko 30 minuta kako bi otpustile višak vode. Nakon 30 minuta stavite drugu kuhinjsku krpu na paradajz i nježno pritisnite da uklonite preostalu vlagu. 

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Lisnato tijesto razvaljajte na pleh obložen pek-papirom. Ravnomjerno rasporedite senf po sredini lisnatog tijesta, ostavljajući ivicu praznu. Zatim rasporedite i kremu od bijelog luka vrhom sloja senfa. Poslažite paradajz preko senfa i kreme od bijelog luka u kružnom uzorku tako da se malo preklapaju.

Lisnato tijesto nježno preklopite preko vanjske ivice kriški paradajza, stvarajući rustikalni obrub. Središte galete treba ostati izloženo. Svježi mljeveni biber pospite na ivice lisnatog tijesta i stavite galete u prethodno zagrijanu rernu i pecite 30 do 35 minuta, ili dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo.

Izvadite galete iz rerne i ostavite da se ohlade nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite toplo, a prije toga, ako želite, dodajte listove svježeg timijana i bosiljka po paradajzu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 09:31