imam baildi / - SHUTTERSTOCK
23/01/2022 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имам баилди

Предање каже да се у поробљеном Константинопољу (каснијем Истанбулу) један имам онесвијестио (баилдисао) и пао са минарета када је, исцрпљен од глади, осјетио неодољив миомирис овог укусног јела

Имам баилди је јело од патлиџана које ни непоправљиви "месождер" не разликује од меса.

Ово преукусно јело потиче из турске кухиње и необичног је имена – „имам баилди“. Предање каже да се у поробљеном Константинопољу (каснијем Истанбулу), један имам онесвијестио (баилдисао) и пао са минарета када је, исцрпљен од глади, осјетио неодољив миомирис овог укусног јела. Отуда назив „Имам баилди“ („хоџа је пао“), који је, као што видите, остао до данашњих дана.

Састојци

1 кг патлиџана

4 главице црног лука

2 главице бијелог лука

1 веза першуна

1/2 везе мирођије

400 гр пелата или густог парадајз сока

2 дл маслиновог уља

мало шећера

мало цимета

бибер и со по укусу

Припрема

Патлиџане преполовити по дужини, кашиком издубити средину тако да личе на лађице. Усолити их и оставити да одстоје док не пусте воду.

Надјев: У исјецкан и на 3 кашике уља пропржен црни лук додати гушћи сок од парадајза (још боље пелат из конзерве), першун, мирођију, ситно исјецкани бијели лук, бибер, прстохват шећера и прстохват цимета. Динстати на тихој ватри двадесетак минута, повремено мијешајући. На крају посолити по укусу.

Половине патлиџана испрати водом, посушити убрусом, па поређати у плех једну до друге, пресјеченом страном нагоре. Припремљеним надјевом напунити патлиџане (лађице) и прелити сваку половину кашиком маслиновог уља. На дно посуде сипати пола чаше воде.

Оставити да се крчка у рерни око 40 минута на 200 C, док сва течност не уври. На самом крају нарендати качкаваљ преко лађица патлиџана и држати у рерни неколико минута.

Јело „Имам баилди“ се једе и топло и хладно, као предјело, али и као главно јело.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:32