/ - ФБ
10/01/2022 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лазање

Мало jе рећи да лазање обожавамо, jош кад су сочне и препуне укуса, са сиром коjи се развлачи, па ко би им одолио

Чим крене хладниjе вријеме, одмах нам се jеде jача храна, а нас лазање асоцираjу на ушушкани породични ручак уз чашу доброг вина. Мало jе рећи да лазање обожавамо, jош кад су сочне и препуне укуса, са сиром коjи се развлачи, па ко би им одолио. Мало свјежег босиљка даjе одличну ноту, као и комбинациjа двије врсте сира, ми смо користили чедер и гауда Такође, не изностављамо мускантни орашчић у бешамелу. Раниjе смо  кували коре али смо увидјели да jе то непотребан корак коjи одузима доста времена...

Састоjци за болоњез

600гр мљевеног jунећег меса

1 главица црног лука

1 шаргарепа

2, 3 чена бијелог лука

500мл пасираног парадаjза

со, бибер, босиљак, рузмарин, маjчина душица

Састоjци за бешамел

60гр путера

3 кашике брашна

1л млијека

со, бибер, мускантни орах

Коре за лазање

500гр тврдог сира

На мало маслиновог уља пропржити ситно исјецкан црни лук, па када се застакли додати му шаргарепу. Након неколико минута додати месо и све лијепо пропржити, након 15-ак минута додати парадаjз, бијели лук и зачине (овдје можете користити све што волите). Све заjедно прокрчкати док месо не буде лијепо испржено.

За припрему бешамела у шерпици на нижоj температури отопити путер и када добро запјени додати му брашно, мијешати све вријеме док се све не истопи па додавати мало по мало млијека. Мијешати лагано док сос не постане густ отприлике као смјеса за палачинке. На краjу зачинити сољу и бибером и мускантним орахом по укусу.

Ређати у подмазану тепсиjу прво мало бешамела на дно, па коре - месо - бешамел - сир и тако док не утрошите све. Последњи слоj кора само прелити преосталим бешамелом и сиром и пећи у загриjаноj рерни на 180° око 40 мин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:54