Članovi odbora / -
11/07/2024 u 13:49 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Inicijativa o razrješenju gradonačelnice Olivere Injac nije prošla na odboru

Odbor za izbor i imenovanje Skupštine Glavnog grada većinom glasova odbio je inicijativu 22 opoziciona odbornika za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac.

Protiv su glasali odbornici Vasilije Čarapić (PES), Anđela Mićović (PES), Mitar Šušić (NSD), Mitar Vuković (Demokrate) i Mladen Jovanović (PzP), dok su za glasali odbornici DPS-a Stefan Ćulafić i Vladan Arsović. Odbornik Socijaledomakrata Miloš Mašković je napustio sjednicu prije glasanja, a na glasanju nije bio ni Budimir Mugoša (SDP). 

Sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi je zakazana za 24.jul.

Odbor je sjednicu počeo u 11 sati, pa je prekinuta i nastavljena u 12.30 sati.

Predsjednik odbora Vasilije Čarapić je podsjetio da su inicijativu za razrješenje gradonačelnice podnijela 22 odbornika opozicije, a da je gradonačelica u ostavljenom roku 9. jula dostavila izjašnjenje. 

U ime predlagača Miloš Mašković, šef kluba odbornika SD-a, saopštio je da je inicijativa plod političke krize u Glavnom gradu.

– Kao odgovorna opozicija smo odlučili da stavimo tačku na nedoraslost Pokreta Evropa sad da upravlja gradom, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Inicijativa je puna pravnih pretpostavki zbog čega smatramo da treba smijeniti gradonačelnicu. Jedan od razloga je kašnjenje dostavljanja izvještaja o radu gradonačelnice za prošlu godinu. Osim toga sadrži, brojne druge formalne pretpostavke. Činjenica je da gradonačelnica nema politički legitimitet zbog čega smo odlučili da ispitamo njeno povjerenje na narednoj sjednici – rekao je Mašković.  

On se osvrnuo na izjašnjenje gradonačelnice navodeći da je ono političko, a ne formalno-pravno kako bi trebalo. 

– Trebalo bi se boriti argumentima, a ne političkim kvalifikacijama. Da smo željeli da je politički kvalifikujemo kroz inicijtavu vjerovatno bi inicijativa bila na 100 strana - rekao je Mašković. 

On je naveo da su građani upoznati sa "nezakonitim radom gradonačelnice" navodeći kao primjer imenovanje Zdravka Blečića, za v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja. Osvrnuo se i na partijsko zapošljavanje, navodeći da je u "Službi za građane zaposleno polovina partije Vladislava Dajkovića".  

Budimir Mugoša (SDP) je naveo da "rečnik gradonačelnice ne priliči funkciji koju obavlja". 

– Prirodno je da opozicija gleda da dođe na vlast. Prijetiti građanima sa opozicijom nije primjereno. Prijetiti da smo željni vlasti nije primjereno obraćanje odbornicima. Nije lako biti gradonačelnica i ja je razumijem, ali je sama birala i sama pristala na to. Ovdje je podizala ton. Ona nije dorasla funkciji i ovo njeno izjašnjenje je kruna toga – kazao je Mugoša. 

Odbornik DPS-a Stefan Ćulafić je naveo je da gradonačelnica u izjašnjenju iznijela ozbiljne optužbe na račun službe Skupštine u vezi dostavljanja izvještaja o radu gradonačelnice, organa uprave i službi Glavnog grada za prošlu godinu. 

– Vjerujem da će građani krajem ljeta dobiti novu funkcionalnu gradsku upravu - rekao je Ćulafić. 

Vladan Arsović (DPS) je naveo da u izjašnjenju gradonačelnica u nekoliko navrata navodi "da opozicioni odbornici ne zaslužuju komentarisanje".   

– To je nevjerovatno. Nikad nismo dobili smislen odgovor gradonačelnice. Na ovaj način pokazuje kakav odnos prema mjestu koje pokriva. Onako kako je gradska uprava radila tako će proći 24. jula –rekao je Arsović.  

Vasilije Čarapić (PES) je naveo da je najveći problem koji opozicioni odbornici imaju to što je Olivera Injac žena, što je lider. Konkretno, naveo je da Andrija Klikovac ima  problema sa gradonačelnica samo zato što je žena. 

– To nekome smeta, svako ko je pratio sjednice Skupštine Glavnog grada, može da vidi to. To je bilo jasno i na prošloj sjednici odbora gdje je Andrija Klikovac davao ocjene čak i spunujući da je ona bila član DPS- a. Glavni razlozi za podnošenje inicijative je oportunizam. Gradska uprava nije napravila štetu građanima, imala je pomake za godinu danu - rekao je Čarapić. 

On je dodao da imaju naslijeđenu kadrovsku politiku koja pruža otpor novim strukturama. 

– Kada budemo imali prave profesionalce na mjestima, mi ćemo imati rezultate. Gradonačelnica je u izjašenju bila blaga. Mi nikada nećemo podržati smjenu Oliver Injac sa mjesta gradonačelnice - rekao je Čarapić. 

Reagovao je Stefan Ćulafić (DPS). 

– Niko u opoziciji nema ništa protiv Olivere Injac zato što je žena. Ovo što ste rekli je skandalozno – naveo je Ćulafić. 

On je rekao da vlast konkretnim rezultatima treba da pokaže zbog čega su na pozicijama na kojima su.

– Vi ste kao kapitalni projekat na jučerašnji dan otvorili mural – kazao je Ćulafić. 

Budimir Mugoša (SDP) je naveo da se izvinjava ako su išli u pravcu da budu mizogini.

– Koliko je Injac lider govori činjenica da se najveći broj aktivnosti odvijanja u kabinetu predsjednice Skupštine Glavnog grada. Mi smo svaki dan svjedoci da Borovinić Bojović obilazi gradilišta – naveo je Mugoša. 

Miloš Mašković je naveo da ga zabrinjava ponašanje Vasilija Čarapića. On je pozvao kolege iz opozicije da mu se pridruže i napuste sjednicu odbora. Međutim, sjednicu je napustio sam. 

Reagovala je Anđela Mićović (PES).

– Nadam se da će Mašković tokom odmora sazrijeti jer ovo ponašanje njegovo priliči srednjoškolcu, a ne odborniku - rekla je Mićović. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 20:38