Зграда Њемачке куће на Врелима рибничким / -Архива
22/10/2021 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корисници станова у стању социјалне потребе плаћаће квадрат стана од 20 центи до 1,20 еура

Закупнине су ослобођени корисници права на материјално обезбјеђење породице, личну инвалиднину и корисници права на накнаду родитељу или старатељу корисника права на личну инвалиднину

Садашњи и будући корисници станова додијељених лицима у стању социјалне потребе убудуће ће плаћати мјесечну закупнину од 20 центи до 1,20 еура по квадрату стамбене јединице, предвидјела је нова одлука о начину коришћења и цијени закупа станова додијељених лицима у стању социјалне потребе коју је припремио Секретаријат за социјално старање. На овај корак Секретаријат се одлучио јер, како је назначено у одлуци која је од јуче на јавној расправи, питање закупнине станова који су додијељени лицима у стању социјалне потребе није било регулисано на правно ваљан начин. Одлука је предвидјела да су закупнине ослобођени корисници права на материјално обезбјеђење породице, личну инвалиднину и корисници права на накнаду родитељу или старатељу корисника права на личну инвалиднину.

–Секретаријат и Агенција за становање сходно овој одлуци дужни су да закључе око 150 уговора о закупу стана која су додијељена рјешењима секретаријата и за преко 200 стамбених јединица за које је одлуку донијело Министарство финансија и социјалног старања који су додијељени интерно расељеним Ромима и Египћанима, а који су уговором прешли у власништво Главног града. Уговори ће бити закључени и са станарима Њемачке куће 1 и Њемачке куће 2, које су након 15 година коришћења од стране корисника станова прешли у власништво Главног града, као и за све остале станове који су на нивоу Главног града дати лицима у стању социјалне потребе – пише у одлуци.      

Одлуком је предвиђено да ће мјесечни закуп од 20 центи по квадрату плаћати корисници чији чланови породичног домаћинства немају прихода, 40 центи по квадрату ће плаћати грађани који имају мјесечни приход у висини до једне мјесечне зараде, док ће закуп од 60 центи по квадрату плаћати станари чији су мјесечни приходи у висини од једне до једне и по минималне зараде. Мјесечну закупнину од 80 центи по квадрату плаћаће станари чији мјесечни приходи њиховог домаћинства износе у висини од једне и по до двије минималне зараде, док ће еуро по квадрату плаћати закупци чији мјесечни приходи његовог домаћинства износе од двије до двије ипо минималне зараде. За закупце чији мјесечни приходи износи преко двије и по минималне зараде закупнина ће износити 1,20 еура по квадрату.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:22