/ -
24/02/2022 u 10:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мијењају закона о одржавању стамбених зграда: Знаће се ко контролише лифтове

Потребно jе прецизирати​ одредбе коjе се односе на дефинисање нужних и хитних радова, регулисање дjелатности привредних друштава коjе врше послове управника стамбене зграде или послове одржавања стамбених зграда, кажу из министарства

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма позвало је организације, удружења и појединце да се укључе у почетну фазу припреме измјена Закона о одржавању стамбених зграда којим ће се боље дефинисати права и обавезе етажних власника у погледу одржавања стамбених зграда и заjедничких дjелова стамбене зграде. Консултације ће, како су саопштили из овог државног органа, трајати 15 дана.

Закон о одржавању стамбених зграда дониjет је 2016. године, а измјене овог законског прописа ступиле су на снагу крајем​ 2018. године. Из министарства наводе да је основни циљ овог закона jесте очување и унаприjеђење постоjећег стамбеног фонда, имаjући виду његову економску, али и социjалну​ вриjедност.

– ​Како се у примjени поjедине одредбе ниjесу показале ефикасним,​ измjенама и допунама овог закона ће се предложити, рационалниjа и што jедноставниjа рjешења, ради постизања бољих резултата у овоj области. ​Измjенама и допунама прописа отклониће се слабости коjе су препознате у имплементациjи, а коjе се односе првенствено на недостатке у диjелу спровођења инспекциjског надзора и друга питања чиjа jе имплементациjа у пракси изазивала недоумице при тумачењу. Потребно jе прецизирати​ одредбе коjе се односе на дефинисање нужних и хитних радова на стамбеноj згради, регулисање дjелатности привредних друштава коjе врше послове управника стамбене зграде или послове одржавања стамбених зграда. Такође, прецизираће се одредбе коjе се односе на контролу лифтова у употреби, овлашћења инспектора, односно изрицања одговараjућих мjера инспекциjског надзора​ коjе ће омогућити квалитетниjу имплементациjу закона – саопштили су из министарства.

​Примjеном новог закона, како поручују из министарства, створиће се услови за ефикасниjе спровођење овог закона.

–Примјеном новог закона обезбиjедиће се ефикасниjи надзор над организовањем органа управљања и одржавањем вриjедности постоjећег стамбеног фонда – поручују из министарства.

Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма ће све пристигле инициjативе, приjедлоге, сугестиjе и коментаре евидентирати и након завршеног консултовања сачинити извjештаj који ће обjавити на своjоj интернет страници и доставити га учесницима консултовањ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:31