Последице пожара у Пиперима / -Архива
05/08/2021 u 09:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Пипера чекају помоћ за обнову изгорелих имања

Разочара ме када видим да jе реакциjа институциjа, служби, НВО-а на пожаре у граду увиjек много снажниjа и jача, него за све оно што се дешава на селу. На селу не гори само природа, него нечији рад, труд, зној, мука, каже Ранко Марковић

У Пиперима након великог пожара који је 21. јула уништио имања у насељима Горња Стијена и Радећа становници чекају помоћ да обнове винограде, воћњаке, засаде... То је без помоћи града и државе немогуће између осталог јер је ово крај без водовода. Мјештани кажу да су их обишли из Дирекциjе за савjетодавне послове у области биљне производње Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, утврдили чињенично стање и пописала штету. То још није урадила Комисија за процјену штете Главног града.

Повукли ватрогасце са свих пунктова

Стабилизовала се ситуација на Горици па смо вратили ватрогасце да покривају Зету, а остали сви пунктови су усмјерени ка граду и чувању Горице, каже Горан Јанковић, командир Службе заштите.

– Ватрогасци са свих пунктова били су повучени и дјеловали смо из центра. На Горици нам је пет возила и 20 људи. На Љубовићу имамо возило у подножју и једно које обилази брдо. Прије неко вече горело је брдо са стране Улице Лудвига Кубе 200 метара од кућа. Успјели смо да сачувамо куће. Цијели дан и ноћ смо на Горици, наливамо и чувамо. Морају се укључити и државни органи. Ми смо до сада поднијели три кривичне пријаве. Једна се односила на Пипере, друга на Ћемовско поље и задња на Горицу – каже Јанковић.

Како је казао Јанковић на Горици су ангажоване и градске службе, Комунална полиција и инспекција, те су приправни да одмах дјелују.

– Осим тога Љиљана Паjовић из Дирекциjе jе свакодневно у комуникациjи са нама покушавајући да нам помогне да барем нешто чокота винове лозе, маслина и осталих воћки, колико-толико, спасимо од суше и тешких последица пожара. Том првом реакциjом министарства смо задовољни. Што се исплате штете тиче, иако би нам баш сада била приjеко потребна вjероватно неће бити ускоро. Комисиjи Главног града смо се такође обратили захтjевом коjи смо упутили и градоначелнику Ивану Вуковићу лично позиваjући га и да нас, кад нађе времена, посjети, истог дана када и министарству. До сада, осим телефонског позива и обећања људи из кабинета Вуковића, као и смjерница коjе смо добили везано за захтjев нисмо имали никакве друге реакциjе – казао је Милован Марковић, становник Пипера.

Његов отац Ранко Марковић, у име мjештана поднио је кривичне пријаве и ЦБ Подгорица и министру Сергеју Секуловићу. Како каже Милован Марковић до сада по пријавама није поступано.

– Нису нас чак ни контактирали да узму изјаве или да нас макар обавијесте да раде на расвјетљавању. Ово се дешава сваке године. Мени четврти пут гори имање, и то као да шаље сигнал пироманима да наставе то да раде, а нама, мjештанима, да ћемо се и даље мучити и радити да подижемо и обнављамо имања. Ниjе наш посао да се бавимо хватањем пиромана, већ да се трудимо да поштено и часно, са своjих десет прстију, живимо и стварамо на имањима. Изгореле су шуме којим треба десетине година да се обнове, доста стубова за струjу што ЕПЦГ и ЦЕДИС ових дана санираjу. Пожари су тешке и паничне ситуациjе гдjе свако, осим своjе имовине и кућа, гледа да спаси и сопствени живот. Такође, свака учињена штета, колика год да jе, велика jе за све оне људе коjи су присутни на том простору. Разочара ме када видим да jе реакциjа институциjа, служби, НВО-а на пожаре и, генерално, било шта што се деси у граду, увиjек много снажниjа и jача, него за све оно што се дешава на селу. На селу не гори само природа, него нечији рад, труд, зној, мука... Пипери су у Подгорици, и Пипери су Подгоричани – каже Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:55