Инспекција и грађани зауставили радове / -SRDJAN BOLJEVIC
15/09/2021 u 06:46 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Тузи траже сељење санитарне каде са њихове територије

Општина Тузи ће на инициjативу грађана, првенствено насеља Омербожовићи послати Министарству екологиjе инициjативу за измjену УП "Санитарне депониjе са рециклажним центром" у општини Тузи јер га jе дониjела Скупштина Главног града, кажу из Општине Тузи

Општина Тузи планира да Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма пошаље иницијативу за измјену Урбанистичког пројекта "Санитарне депоније са рециклажним центром" сматрајући да је донешен мимо закона. По овом Урбанистичком плану планирана је изградња четврте санитарне каде на депонији "Ливаде".

– Општина Тузи ће на инициjативу грађана, првенствено насеља Омербожовићи послати Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма инициjативу за измjену Урбанистичког проjекта "Санитарне депониjе са рециклажним центром" у општини Тузи из разлога што ниjе донешен у складу са одредбама закона, jер га jе дониjела Скупштина jединице локалне самоуправе Главног града, а за чиjе доношење jе била надлежна Скупштина општине Тузи. Такође, разлог је и то што у поступку доношења Урбанистичког проjекта "Санитарне депониjе са рециклажним центром" ниjесу учествовали надлежни органи управе Општине Тузи, нити су претходно спроведене радње односно дониjети акти коjи су саставни дjелови планског документа. Ту мислимо на утврђивање нацрта овог планског документа, његово достављање на мишљење органима локалне управе, спровођење jавне расправе, као и многи други пропусти – казали су из Општине Тузи.

Из Општине Тузи наводе и да су поднијели Уставном суду Црне Горе инициjативу за оцjену уставности и законитости Одлуке о доношењу Урбанистичког проjекта "Санитарне депониjе са рециклажним центром" од 07. новембра 2019. године.

Иначе, Грађевинска инспекција Директората за инспекцијске послове Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма 9. септембра одбила је пријаву градње за изградњу четврте санитарне каде на депонији "Ливаде". Градња објекта вриједног милион и по еура била је почела иако још није завршен процес разграничења између Подгорице и Општине Тузи. Тузани сматрају да се простор гдје је планирана санитарна када на њиховој територији, што с друге стране оспорава Главни град. Из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма раније су казали да је пријава за градњу санитарне каде броj 4 на локалитету "Ливаде" у Подгорици на УП 8/12, коjа се састоjи од диjела катастарских парцела 9/1, КО Тузи, одбијена jер не испуњава услове у складу са Законом о планирања простора и изградњи обjеката, те се, као таква не може прихватити.

Крајем прошле седмице предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај казао да се 12. јануара Секретариjату за урбанизам Општине Тузи, обратио ревидент "Еуропројект" тражећи обрачун накнаде за комунално опремање, што су они одбили.

– Секретариjат за урбанизам Општине Тузи jе донио рјешење о обустави поступка коjе jе достављено ревиденту "Еуропројект" урбанистичко-грађевинскоj инспекциjи и Служни комуналне полициjе и комуналне инспекциjе општине Тузи. Неопходно jе да приликом ревизиjе главног проjекта доставља саобраћаjна сагласност од надлежног органа Општине Тузи без коjе се не може почети градња. Министарство екологиjе смо тражили стављање ван снаге акт овог министарства од 27. августа 2019.године на коjе се даjе сагласност на предлог УП "Санитарна депониjа са рециклажним центром". Општина Тузи неће дозволити да у своjоj териториjи граде обjекти мимо органа општине и закона – рекао је раније Ђељошај.

Због градње протестовали су и мјештани Омербожовића који су радове у кругу Депоније зауставили у петак у два наврата. Међутим, договорили су са Арсенијем Бољевићем, директором Депоније да на пољани до ограде депоније "Ливаде" не одлажу ниједну врсту отпада без кабасти. Депонији су дали рок од мјесец дана да изравна земљу коју су у виду вјештачких брда истоварили поред ограде депоније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:00