/ -
03/03/2022 u 13:11 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пoчела да се урушава једна од ријетких симболичних скулптура: Птицу мира" нагризла корозија

Скулптура је настала у регионалном пројекту са мотивом да се оружје претвори у умјетност, да се нешто што не ваља претвори у нешто што је вриједно и лијепо. Наша очигледно није дуго трајала, казала је ауторка "Птице мира" Лада Перовић

Скулптуру "Птица мира" направљену од одбаченог оружја, на скверу између Лименке и Паладе, корозија је скоро потпуно уништила. Клупа на којој доминирају кундаци пушке, која је саставни дио умјетничке инсталације, се дјелимично урушила, а натписи и цитати Петра II Петровића Његоша су једва читљиви. Ово је једна од ријетких симболичних уличних скулптура које наш град има, а с обзиром на њено стање поставља се питање каква се порука шаље?

Скулптура је постављена крајем 2004. године и рад је академског вајара Ладе Перовић. Умјетница у изјави за "Дан" каже да је чињеница да скулптура није заштићена и да није вођено рачуна о томе да потраје.

– Из којег разлога заиста не знам. То је скултура која је рађена кроз пројекат УНДП-а и сличне су рађене свуда по свијету. Као мотив користила се парола оржје у умјетности. Наиме, да се оружје, које је нешто што не ваља претвори у нешто што је вриједно и лијепо. Свуда су оне заштићене и трају много, код нас није тако из којег разлога не знам – каже Перовић.

Умјетница истиче да неодржавање скулптуре не доживљава као атак на њу и њено дјело.

– То је чисто однос према култури, умјетности, према вриједностима које изгледа мало људи његује. Она је врло брзо почела да рђа. Нисам сигурна ни колико ће уопште моћи да стоји тамо. Да би се скинула корозија мора да се нагриза одређеним кисјелинама. С обзиром да је рађена од цијеви то би постало доста опасно. Не сматрам да је то атак на мене као аутора, далеко од тога, али на табли пише да је то пројекат умјетника из старе Југославије. Самим тим требало би да има још већи значај – каже Перовић.

Ово умјетничко дјело рађено је од пушчаних цијеви. За израду било их је потребно преко 500. Она каже да је било логично да се морало нечим заштитити.

– Било је замишљено да се направи од 500 цијеви, али мислим да смо ми пробили тај број, то јер је баш велика. Вариоци из МУП-а су изузетно добро одрадили посао. Драго ми је да сам учествовала у томе и да је она живјела макар једно вријеме и била симбол нечег лијепог – каже Перовић.

Из Главног града кажу да се  умјетничка инсталација у простору не нелази у регистру спомен-обиљежја који води Секретаријат за културу и спорт, те Главни град није надлежан за санацију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:48