/ -
24/02/2022 u 15:20 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољопривредници у Малесији немају организован пласман производа: Хитно формирати откупне центре за воће и поврће

Развоjу пољопривреде у Малесиjи наjвише би доприниjело отварање откупних центара - сматра 71 одсто читалаца у анкети „Дана“. Такође, залена пиjаца за откуп на велико сигурно би доприниjела већоj заради пољопривредника – оциjенило jе 38 одсто читалаца

У Малесиjи хитно треба формирати откупни центар за воће и поврће или барем отворити зелену пиjацу за трговину на велико, jер би тиме пољопривредници у општини Тузи имали обезбиjеђен сигуран пласман производа, закључак jе анкете коjу jе спровео „Дан“. Своjе виђење проблема коjе имаjу домаћи пољопривредници у овом краjу и предлоге за рjешавање, са нама jе подиjелило 45 учесница ECR позива – 26 жена и 19 мушкараца, међу коjима jе трећина из општине Тузи.

Пољопривреда се у Малесиjи убраја у кључне секторе за економиjу мjеста. У овом крају, препознатом по пољопривреди са великим потенциjалом мjере подршке произвођачима су добродошле. Субвенције стижу и са локалног и са државног нивоа. Међутим, само 20,9 одсто наших читалаца, коjи су учествовали у овоj анкети, сматра да су пољопривредне премиjе коjе добиjаjу произвођачи адекватни стимуланси.

Развоjу пољопривреде у Малесиjи наjвише би доприниjело отварање откупних центара - сматра 71 одсто грађана и грађанки. Такође, залена пиjаца за откуп воћа и поврћа на велико сигурно би доприниjела већоj заради пољопривредника – оциjенило jе 38 одсто читалаца.

Економска криза праћена значајним поскупљењем сточне хране и минералног ђубрива на свјетској берзи, додатни је удар и на стандард домаћих пољоривредних произвођача. Пољопривредници кажу да су некада од jедне сезоне зараде биле такве да су могли купити било коју пољопривредну машину, а данас jе то немогућа мисиjа. Само они већи произвођачи могу да их купе и то на кредит, са свим субвенциjама и помоћи коју добијају.

Милић: Општинске субвенције до мене не стижу

Пољопривредник Милован Милић из Подхума каже да је једино рјешење да се помогне пољопривредницима откуп вишка робе. Он је истакао да домаћа роба није ништа заштићенија од увозне.

– Цијене су сада високе и не знам како ћемо се уклопити. Сада је све под страхом каква ће бити сезона. Не знам се ко колику количину сади. Неке фирме су подијелиле сјеменски кромпир и некоме је загарантован откуп, а већини није. Што се тиче Општине Тузи још нијесам имао ни један цент помоћи од њих. Једино што сам нешто добијао од министарства за сјеме и за неки систем. Прошле године сам предао да ми се рефундира за неке системе. У питању је било 1.100 еура и нијесу ми рефундирали. Нисам ни помислио да нећу добити субвенције за ово. Проблем је колико ће бити вишка робе, у којем периоду ће бити увоз који ће нас да гуши... – истиче Милић.

Због оваквих прилика, треба едуковати и пружити помоћ домаћим пољопривредницима приликом аплицирања за мjере подршке, каже тридесет и четири учесника анкете.

– Држава би генерално требало да промовише све пољопривредне произвођаче из циjеле државе, наравно и Малесиjе. Домаћи производи треба да буду доступни у свим трговинским ланцима у Црноj Гори. Ограничити увоз из земаља окружења, дозволити jедино како би се задовољила тржиштна потреба, и радити на промоциjи квалитете домаћих производа. Сузбити неконкурентно тржиште, продаjа домаћег поизвода треба да буде приоритет, а пољопривредници треба да се удруже,па да заjеднички пораде на маркетингу, односно рекламирању своjих прозвода – предлажу наши читаоци.

Jедна од учесница анкете предлаже да пољопривредници организовано учествуjу на саjмовима, а да надлежни треба да осмисле рекламну кампању, рецимо вински пут Малесиjе. Такође, Општина би требало да организуjе Дан отворених врата за пољопривреднике и саслуша коjе проблеме имаjу наши пољопривредници, а фармери би знали да тог дана могу директно доћи до службеника без претходних наjава и чекања у редовима, за шта они и немаjу времена.

Такође, грађани су непостојање фабрика и погона за прераду меса, млијека, воћа и поврћа препознали као jедан од кључних проблема са коjим се сусрећу пољопривредници у Малесиjи.

Пољопривредници кажу да су тренутно главни откупљивачи трговачки ланци који намећу цијене и највише зарађују.

Мевлудин Диздаревић сматра да бројни пољопривредни произвођачи не користе могућности које им се нуде пудем ИПАРД  и МИДАС програма, због обимне докуметациjе. Иако се организују  семинари и обуке за пољопривреднике, њима је потребна стручна помоћ приликом аплицирања. До с друге стране, потребно jе више практичних семинара. Поред тога потребно jе обезбиjедити сигуран откуп домаћих производа уз обостран интерес, а то jециjена. Дакле, потребна jе детаљниjа анализа производње и потрошње на нивоу Црне Горе, како би се увоз могао ограничити – каже Диздаревић за „Дан“.

На терену сазнаjемо да jе у најави скоро отварање фабрике чипса, па произвођачи кромпира рачунају на гарантовани откуп. Међутим, шта jе са произвођачима бостана, купуса и парадаjза, коjи су „лична карта Малесиjе“?

Позивамо надлежне да размотре предлоге наших читалаца о отварању заjедничког откупног центра за Зету и Малесиjу, чиме би трошкови били подиjељени између двиjе Општине, а сви произвођачи задовољни.

Грађанима и грађанкама коjи су се активно укључили у рjешавање проблема пољопривредника у Малесиjи кроз попуњавање упитника на порталу „Дан“ захваљуjемо на подршци.

*Текст je настао кроз пројекат „Црном Гором - Përgjatë Malit të Zi“ у оквиру програма „Media for All“, који финансира Влада Велике Британиjе, а спроводи Британски савјет са партнерским организацијама BIRN, INTRAC и Thomson fondaciјom, који подржава медије на Западном Балкану. Прикупљени садржаj и изнесени ставови представљаjу изричиту одговорност аутора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:37