/ -
11/10/2023 u 14:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Projekat "Držimo te za ruku": Besplatan eho pregled dojki za žene u stanju socijalne potrebe

Želim da poručim svim ženama koje su dobile poziv iz sekretarijata, kao nosioci prava na besplatan pregled, da to pravo obavezno iskoriste. Ne dozvolite da bilo šta spriječi vaš dolazak. Znam da vremena za sebe imate veoma malo, ali morate da ga pronađete. Da bi mogli kvalitetno da se brinete o svojoj djeci, roditeljima ili bilo kome ko računa na vas, osnovni uslov je da vi morate biti zdrave, kazala je Jelena Borovinić Bojović

Počela je realizacija projekta "Držimo te za ruku 2023". U pitanju je besplatan eho pregled dojki za žene u stanju socijalne potrebe i iz reda ranjivih kategorija na teritoriji Podgorice koji će se odganizovati od Kući zdravlja. Autorka projekta je Milena Đergović. Ona je kazala da već godinu i po dana od operacije svakog dana živi za to da se ženama u Crnoj Gori ureže u svijest da je kancer dojke izlečiv u 95 od sto slučajeva ako se otkrije na vrijeme, te da to život znači.

– Samo je dovoljno jednom godišnje da se pođe na pregled koji traje do 20 minuta i nije bolan. Ništa nije preče od toga da sačuvamo zdravlje i glavu na ramenima. Glavni grad, odnosno Sekretarijat za rad i socijalno staranje je pokrovitelj projekta "Držimo te za ruku", Investiciono razvojni fond, a partner je Poliklinika Filipović – rekla je Đergović.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da ove godine u okviru globalne akcije "Ružičasti oktobar" realizuju važan projekat koji nekima od sugrađanski spašava živote.

- Mnogima omogućava u najmanju ruku onaj mir koji imamo kada znamo da nam je zdravlje kako treba i da nije ugroženo. Zbog toga mi činjenica da Glavni grad učestvuje u realizaciji ovog projekta pričinjava ogromno zadovoljstvo ne samo kao predsjednici Skuptšine, već i kao ljekaru, kao ženi, kao nekome ko je majka, kćerka i supruga. Želim da poručim svim ženama koje su dobile poziv iz sekretarijata, kao nosioci prava na besplatan pregled, da to pravo obavezno iskoriste. Ne dozvolite da bilo šta spriječi vaš dolazak. Znam da vremena za sebe imate veoma malo, ali morate da ga pronađete. Da bi mogli kvalitetno da se brinete o svojoj djeci, roditeljima ili bilo kome ko računa na vas, osnovni uslov je da vi morate biti zdrave. Zato vas ovog mjeseca čekamo u Kući zdravlja. Vjerujem da nema potrebe posebno obrazlagati koliko je opasan karcinom dojke i koliko su redovni pregledi, odnosno prava preventivna dijagnostika važni u borbi protiv ove bolesti. U medicini preventiva je jedan od osnovnih postulata kako bi na najbolji mogući način sačuvali zdravlje. Ukoliko više pažnje budemo posvećivali preventivi svi ćemo biti srećniji i zadovoljniji i kao društvo zdraviji - poručila je Borovinić Bojović.

Predsjednica Investiciono razvojnog fonda dr Irena Radović kaže su oni od početka sastavni dio ove inicijative.

– Ove godine po drugi put kao dio kampanje imamo posebno zadovoljnstvo što su u fokusu upravo žene koje su u stanju socijalne potrebe koje su iz reda ranjivih kategorija. Drago mi je što je partner Glavni grad i Poliklinika Filipović. Investicioni razvojni fond za svoj cilj ima stvaranje jake i održive ekonomije jednakih šansi za sve zbog čega je naš fokus na ranjivim kategorijama. Naš fokus je između ostalog na ženama i mladima i to je osnov zbog čega je pokrenut značajan niz aktivnosti i projekata u okviru agende za ekonomsko osnaživanje žena koje smo iniciraliu martu 2022. godine. I ova kampanja je sastavni dio te agende jer je preduslov za realizacija aktivnosti upravo zdrava žena. Uspješna žena je prije svega zdrava žena – navela je Radović.

Dr Mladen Filipović, kazao je da su prošle godine planirali da urade 350 pregleda, ali se on pretvorio u oko 1.200.

– Projekat je krenuo tako što ćemo mi pružiti ruku pacijentima. Svi mi se držimo za ruku u cilju dobrog razvoja. Mi smo prošle godine pregledali 1.200 žena. Svaka od njih je ispunila upitnik i iz njega smo doši do podataka da je informisanost srednja do umjerena, da se najčešće do informacija dolazi preko medija. Imali smo žene od 20-te godine do preko 70 godina. Oko 30 procenata bile su žene do 30. godine, 20 procenata su bile žene preko 70 godina koja su prvi put bile na pregled. To je veliki broj. Ovi pdoaci će da budu od koristi svima koji se bave zdravstvenom politikom i koji će reći da mi ljekari moramo da iskoristimo svaki pregled, ne da izmjerimo pritisak i odradimo pregled već da ukažemo pacijetima da mora da vodi računa o zdravlju. Od 1.200 pregledanih žena kod dvije je otkriven karcinom koji je na prvoj biopsiji bio negativan – ističe Filipović.

Spot je kao i prošle godine radio Nikola Vukčević, koji je kazao da su ovog puta angažovali javne ličnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 06:59