Не зна ли да Зета може бити самостална / -Архива
25/09/2021 u 08:35 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Голубовци рачуна да Зета може да заради 1,6 милиона

Израду студије наручила је Општина у оквиру Главног града - Голубовци, коштаће преко 12 хиљада еура и засад чланови комисије који прате њену израду не излазе са званичним изјавама

Према прелиминарним подацима, до којих је "Дан" дошао из незваничних извора, студиjа оправданости териториjалне промjене показала је да Зета може да заради 1,6 милиона еура. То би било довољно само за оперативне трошкове, док се према нашим информацијама капитални издаци у нацрту документа не помињу. Да ли ово значи да Зета може или не остварити одрживу самосталност то ће се искристалисати након што се студија анализира и она представи јавности.

Израду студије наручила је Општина Голубовци. Насупрот њима из парламентарне већине на државном нивоу стижу најаве да би Зета могла постати самостална општина политичком одлуком односно промјеном Закона о територијалној организацији. Тако је учињено и у случају Општине Тузи.

У сриједу 22. септембра комисиjе за праћење тока израде студиjе оправданости териториjалне промjене, формарана у локалној скупштини, састала се како би анализирала нацрт документа. Међутим, након састанка, а и наредних два дана нико од чланова комисије није био расположен да "Дану" да изјаву. Коментар смо тражили од чланова комисије Луке Крстовића, одборника Демократа, Александра Којичића, одборника Демократског фронта и Предрага Анђушића, шефа клуба одборника ДПС-а. Изјаву смо тражили и од Ратка Стијеповића, предсједника комисије за праћење тока израде студиjе оправданости териториjалне промjене, који је тражио да му пошаљемо питања, што смо ми и урадили. Стијеповића смо питали шта је показала студија о процјени самосталности Зете, да ли она може сама да се финансира, те колики су процијењени приходи а колики расходи. Такође, питали смо и да ли су чланови комисије имали примједби на нацрт студије и на шта су се оне односиле, да ли је примједбе доставила Општина Голубовци. Занимало нас је и када се очекује коначна верзија студије. Од предсједника комисије тражили смо да нам достави нацрт студије.

– Одржан је други састанак комисиjе за праћење тока израде студиjе оправданости териториjалне промjене са члановима проjектног тима, на коjем су чланови комисиjе и представници Општине у оквиру Главног града Голубовци, изниjели своjе приjедлоге, примjедбе и сугестиjе у циљу квалитетниjе финалне верзиjе наведеног документа. Договорено jе да се све накнадне сугестиjе доставе путем и- мејл адресе, до израде финалне верзиjе, за коjу jе рок 20. октобар. Уговором о изради студиjе оправданости териториjалне промjене, дефинисане су обавезе не изношења било какве службене информациjе, до завршетка финалне верзиjе – саопштио је Ратко Стијеповић.

Детаље нацрта студије покушали смо да сазнамо и од Николе Миловића, који је заједно са још пар професора радио студију. Међутим, Миловић није одговарао на телефонске позиве "Дана".

Заједничка понуда чији је носила Никола Миловић изабрана је за најповољнијег понуђача за израду овог документа. За њену израду понуђено је 12.300 еура. Новац се даје из општинског буџета, дакле из касе грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:40