/ -
20/05/2024 u 14:41 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Raspisan tender za Jusovaču: Galerija, amfiteatar, kreativni hab sa 71 radnim mjestom, 17 soba...

Rekonstrukcija Jusovače predstavlja značajan iskorak u valorizaciji kulturne baštine na teritoriji Podgorice, ocijenila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice

Raspisan je tender za rekonstrukciju Jusovače, saopštio je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice. On je naveo da je vrijednost radova preko tri miliona eura, a tender je raspisan u organizaciji Glavnog grada i Ministarstva kulture.

– Ovaj stari turski zatvor, nakon završenog postupka, postaće novo mjesto okupljanja u našem gradu i mjesto velikog kulturnog i kreativnog naboja, šta će ujedno pokrenuti i proces potpune transformacije tog zapuštenog dijela Grada. U rekonstruisanoj Jusovači, kojoj dajemo novi život, naći će se prostori za galeriju na otvorenom i zatvorenom, amfiteatar sa 200 mjesta, plato za bioskop na otvorenom, koncerte, predstave i književne večeri, novi kreativni hub sa 71 radnim mjestom (dominantno u oblasti kulture, ICT-a i sl.), kao i 17 soba sa 21 ležajem, u kojima ćemo moći da ugostimo brojne kulturne ili ICT stvaraoce, koji će boraviti u gradu – saopštio je Rakčević. 

Pored Jusovače, kako je rekao, u toku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju Trga Golootočkih žrtava sa pripadajućom podzemnom garažom i nadzemnim pješačkim stazama, a kreće i rekonstrukcija i popočavanje ulice Đečevića.

– Ideja je da, kroz ove projekte, oživimo prostor Bastona, Drača, Pejtona i Stare varoši i povežemo ih u funkcionalnu cjelinu, atraktivnu kako za naše sugrađane, tako i za posjetioce i turiste. Nastavljamo dalje! Za kulturnu, povezanu i uređenu Podgoricu! – poručio je Rakčević.  

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac saopštila je da rekonstrukcija Jusovače predstavlja značajan iskorak u valorizaciji kulturne baštine na teritoriji Podgorice.

image

Olivera Injac

-

– Zahvaljujući našem posvećenom radu oživljavamo jedan po jedan projekat koji su više godina, pa i decenija na čekanju. Imajući u vidu potencijal ovog kulturnog dobra, prethodnih mjeseci radili smo na stvaranju pretpostavki za potpunu revitalizaciju, a uz poštovanje relevantnih konzervatorskih standarda. Glavni grad u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje se tiču razvoja lokalne infrastrukture, a ovo možemo smatrati još jednim značajnim iskorakom u tom pravcu – objavila je Injac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 13:44