/ -
29/06/2024 u 13:24 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sakupljajmo vodu iz prirode i ponovo je koristimo

U cilju ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena IPA tim Glavnog grada predstavio je projekat SpongeCity

Primјenom inovativnih rješenja zasnovanih na konceptu "gradova sunđera", sakupljati vodne resurse iz prirode i ponovo ih koristiti. Kako navode iz Glavnog grada projekat se finansira iz sredstava evropskih fondova.

– Kroz projekat SpongeCity, Glavni grad će imati priliku da kroz umrežavanje sa Dunavskom regijom stekne znanja i vještine potrebne za primjenu ovih rješenja u upravljanju vodnim resursima. Projekat omogućava i opremanje urbanih cjelina u Dunavskoj regiji alatkama za sprovođenje mjera u upravljanju vodnim resursima, što će kasnije biti korisno prilikom implementacije projekta u Podgorici – saopštili su iz Glavnog grada.

image
-

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović pozvala je predstavnike IPA tima Glavnog grada, da projektne aktivnosti predstave osoblju u Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiji da sa njima razgovaraјu o konkretnoј saradnji.

Golub Ćulafić iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kaže da ga raduјe činjenica da se u Podgorici realizuje projekat koji prepoznaje izazove sa kojima se suočavamo u zemlji, a jedan od njih je da i uprkos obilnim padavinama, ne raspolažemo potrebnom količinom vode, jer je ne uspijevamo zadržati.

Marko Đukanović iz Službe zaštite i spašavanja јe istakao da bi predložena rješenja bila od velike pomoći u zaštiti vrijednih prirodnih resursa kakvi su gradske park šume na Gorici i na Ljuboviću.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Službe zaštite i spašavanja, Vodovoda i kanalizacije, NVO Biciklo.me i Green home.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 16:04