У пожару изгореле животиње и шума / Д.Љ.
01/08/2021 u 09:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еколози забринути: Пожар отјерао птице са Горице, а многе су и изгореле

Главна сезона гнијежђења је сада завршена. Међутим, постоје врсте које гнијезде неколико пута током године, међу којима су најпознатије"гугутка" или "ћук", који су и даље у дупљама или сада излазе из њих, нијесу окрилатиле, успјеле да побјегну од пожара, тако да су изгореле, навео је Савељић

Пожар који је избио на брду Горица направио је огромну штету биљном и животињском фонду и биће потребно пар децениjа ревитализациjе да терен брда макар почне мало личити на стање приjе пожара, навео је Зоран Бојовић из НВО "Удружење љубитеља Горице и природе".

– Горица jе наjвећа градска парк-шума у Црноj Гори и поред специфичне динамичности рељефа, она jе станиште мноштва врста флоре и фауне. Од евидентираних 460 биљних врста, 40 jе од изузетног значаjа, јер се ради о ендемима или реликтима, 14 се налази на листи законом заштићених, а осам врста jе од међународног значаjа. Забиљежено jе присуство 46 врста маховина, око 50 врста птица стално или сезонски борави на Горици, мноштво врста микрофауне, поjављуjу се чак и нове врсте гљива… Jединствена биолошка разноврсност за jедну градску парк-шуму – истакао је Бојовић.

Он је казао да је пожар коjи jе прије два дана избио опустошио сjеверну и сjеверозападну падину, сjеверни дио вршног платоа брда, као и дио источне падине, изнад Атинске улице нанио jе огромну штету.

– Страдале су хиљаде младих стабала бора и чемпреса, висине око два метра, коjа су изникла након пожара 2011. године, сво ниско растиње, стара борова шума на вршном платоу иза фудбалског полигона, циjела сjеверна падина према Загоричу..Терен брда jе jош увиjек под ризиком од нових пожара па ћемо тек за неколио седмица имати приближно тачне податке о опожареноj површини, процjену броjу уништених стабала и остало – истакао је Бојовић.

Он је навео да је приjе него су почела пошумљавања Горице краjем педесетих година на брду, само на вршном платоу брда била у фрагментима присутна шума "храста троjанца".

Дарко Савељић, орнитолог истакао је да је у пожарима изгорео огроман број птица, али и других животиња које нијесу успјеле да се спасу.

– Главна сезона гнијежђења је сада завршена. Међутим, постоје врсте које гнијезде неколико пута током године, међу којима су најпознатије,"гугутка" или "ћук" који су и даље у дупљама или сада излазе из њих, али су ту биле и друге врсте. Уништавање њиховог станишта је фатално, прије свега за врсте које нијесу окрилатиле, за полетарце који нијесу успјели да побјегну од пожара, тако да су страдале. Колико је само птица у гнијездима изгорело. С обзиром да је Горица мали локалитет за птице које су ту гнијездиле и које су своје животне циклусе проводиле, њима неће бити проблем да се измјесте пар стотина метара и да траже храну у другим дјеловима или Горице или града. Свакако уништавање станишта је најбољи начин да се птице потјерају са тог мјеста. Грађани виде да гори само шума, међутим са њом гори милион и других животиња. Шума је цијели екосистем, то није само дрво, већ станиште за још милионе других животиња и инсеката које ми видимо или не видимо, које користе шуму за све своје животне циклусе. Тамо је било толико корњача које нијесу успјеле да побјегну. Оне су изгореле у најужаснијим мукама – навео је он.

Савељић је упутио апел људима да се уразуме, нарочито пушачима, да једна најмања искра може да убије милионе животиња.

– Требамо да чувамо шуме од пожара, због чињенице да су климатске промјене, да температуа све више расте. Једини начин осим смањења коришћења горива и енергената је садња шуме како би смањила температуру и утицај штетних гасова. У првом разреду основне школе се учи колико је шума битна за плућа. Климатске промјене могу да нам "дођу главе" уколико озбиљно не схватимо да је крајњи моменат да се уразумимо и да чувамо природу, на онај начин на који треба да се чува, а не само декларативно – поручио је Савељић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:55