Депонија истјерала контејнере из ложе / Дан
07/02/2022 u 07:40 h
Andrijana Dabanović, Milica VijisićAndrijana Dabanović, Milica Vijisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ФОТО) Грађанима хигијена на посљедњем мјесту: Поред 530 контејнера депоније даве Зету

На простору ове општине је и одлагалиште Моjански крст, гдје се бесплатно одлаже материjал из ископа и грађевински шут, као и рециклажно двориште у Горичанима, наводе из Чистоће

Колико ће jош времена требати да прође па да становници Зете схвате да истоварањем отпада на jавноj површини само себи и своjоj дjеци угрожаваjу здравље. Колико год им се на то указивало, узалуд jе jер се старе навике тешко миjењаjу. У Махали поред гробља нема чега нема, а иста ситуација је и у Балабанима код игралишта. Код стадиона "Трешњица" по навици се баца смеће поред контејнера, а у близини Вуковачког моста уз улицу од грана направили су "живу" ограду. Исти случај је и у Мојановићима, Матагужима, Понарима, Горичанима... Призор jе за сваку осуду. Некако се мора стати на краj таквом понашању грађана, jер дефинитивно ниjе довољно очистити депониjу да би схватили колико jе лиjепо живjети у чистоj средини.

Из Општине Голубовци кажу да је одржавање jавне хигиjене од стране надлежне комуналне службе на задовољаваjућем нивоу, уз сезонска оптерећења jавних површина биљним отпадом.

– Поред редовног пражњења посуда за комунални отпад, Чистоћа ангажовањем додатне механизациjе, сакупља кабасти и биљни отпад одложен поред посуда, а посебно у вриjеме одлагања биљног отпада, када jе та динамика знатно већа. Од Комуналне инспекциjе и Комуналне полициjе затражено је поjачање надзора у одржавању комуналног реда. За поштовање комуналног реда у насељима кључна је и свиjест грађана, као и информисаност у погледу понашања са отпадом и казненим одредбама. У сарадњи са комуналним службама радимо на превенциjи стварања отпада на jавним површинама. Током прошле године одржане су радионице за дjецу у школама о значаjу селективног сакупљања и одлагања отпада за животну средину. Присуствовало је око 300 ученика – истичу из Општине.

image

Добили контејнере, али не мијењају навике

Дан

Из Чистоће кажу да екипе наjмање jедан пут седмично чисте нелегална одлагалишта отпада са jавних површина, а свакодневно мануелно чисте површине и празне контеjнере.

– Битно jе истаћи да ће jедан броj локалитета бити обухваћен годишњим пописом нелегалних одлагалишта. И поред напора коjе Чистоћа редовно улаже на пољу одржавања задовољаваjућег нивоа хигиjене на подручjу ове општине, као и редовне комуникациjе и сарадње са представницима општине и Комуналне полициjе и Комуналне инспекциjе, у континуитету jе изражен проблем нелегалног одлагања отпада. Обjашњење може бити искључиво немар и несавjестан однос поjединаца ако узмемо у обзир да jе грађанима на располагању 530 посуда које се свакодневно празне. На простору ове општине је и одлагалиште Моjански крст, гдје се бесплатно одлаже материjал из ископа и грађевински шут, као и рециклажно двориште у Горичанима – наводе из Чистоће.

image

Сметлиште у Горичанима

Дан

Они позивају грађане да се одговорно понашаjу приликом одлагања отпада, чуваjући на таj начин сопствено здравље и животну средину.

– Позивамо грађане да се укључе тако што ће непрописно понашање поjединаца приjавити Комуналноj полициjи на телефон 067/002-005 и Комуналноj инспекциjи на број 067/245-799, како би доприниjели унапређењу амбиjенталне хигиjене на подручjу општине – кажу из Чистоће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:28