Са конфенције за медије / - фото: Дан
31/05/2021 u 14:05 h
Nikola JovanovićNikola Jovanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фудбалска Црна Гора: Фудбал спортистима а не политичарима

Легенде црногорског фудбала тврде да имају план за порављање стање у најважнијој спорeдној ствари на свијету. Имаће свог кандидата на изборима за предсједника Фудбалског савеза Црне Горе

Фудбалски радници организовани око имена Фудбласка Црна Гора одражали су јуче у Подгорици конференцију за медије на којој су указали на лоше стање у црногорском фудбалу.

Бивши фудбалери, сада тренери, функционери и легенде  црногорског фудбала, Зоран Мијовић, Драган Вуjовић, Браjан Ненезић, Зоран Батровић, Ненад Масловар и Вjекослав Дукић поручују да је њихова главна идеја да спорт остане спортистима, а не политичарима.

Наводе да се мора стати на крај „штанцовању” тренерских диплома, да је највећи проблем црногорског фудбала струка, да је инфраструктура на сјеверу и југу земље у катастрофалном стању...

Замислили смо план какве промјене требале да се десе, да би се покренуло са развојем фудбала. Имамо доста искуства на стручном, и органиационом планом. Окупљени смо 7-8 мјесеци око визије развоја фудбала у Црној Гори од 2021. до 2030. године. То се може постићи тимским радом. Не може о томе да одлучује само један човјек. Кад-тад мора доћи до реформи. Клубови у малим срединама се гуше, момци од 18 година добијају Б тренереске лиценце, иако по регулативама УЕФА-е за то звање морају да имају најмање шест година тренерског искуства. Више се они очи током тренига него што уче дјецу, умјесто да прво упијају знање од старијих тренера. Од осамостаљења Црне Горе смо изгубили два играчка вијека. Морамо да правимо по четири играча из генерације за национални тим. По рејтингу смо 51. лига у Европи. Желимо да се кроз национални план вратимо међу 40 и да макар 50 посто клубова буде финансијски независно. Приватизација у клубовима, по било којем моделу се мора спровести. Ако се придржавамо упустава које нам је дала УЕФА лако се можемо вратити на прави колосијек – казао је Мијовић.

Мијовић је додао да у Извршном одбору ФСЦГ углавном сједе политичари а не фудбалски радници и да је то потребно промијенити, али да то не може преко ноћи.

Предсједник Удружења клубова ФСЦГ – Југ, Масловар, указао је да су и регије централизоне и да је његова функција протоколарног карактера. Он, као и његове колеге из Центра, Вјекослав Дукић и Сјевера, Марко Лалевић, водили су неравноправну борбу против политичких кандидата. Масловар је навео да је његов претходник Михаило Ђуровић за свог мандата од инфраструктуре радио само на стадиону свог клуба, да је на сјеверу државе реконстурисан само стадион у Беранама. Масловар такође тврди да је наметења броја младих играча који морају да играју у клубовима само покушај Савеза да се нађе алиби за лош рад у млађим репрезентативним селекцијама и да се одговорност пребаци на клубове.

Дукић је навео да су избори у Удружењу клубова ФСЦГ – Центар били нерегуларни, да су делегати условљавани и да им је пријећено, да је било фалсификовања потписа и да очекује да надлежне инспекције пониште изборе у „Центру” и „Сјеверу”.

Фудбалске легенде Вујовић, Батровић и Ненезић су поручили да су у Фудбалској Црној Гори видјели задњи воз да се нешто промијени, да млађе категорије стагнирају, да од Вучинића, Симона Вукчевића и Јоветића нису произведени играчи за А репрезентацију, која је доведена до тога да сваки освојени бод треба да буде успјех.

Главни кривац је Савез, који би требао да буде сервис свим клубовима. Тога нема. Фали нам стручни одбор. Сваки иоле озбиљан Савез то има. Без струке се не може. Немамо ни заједницу Прве и Друге лиге. То све води ФСЦГ. Знамо ко управља Савезом. Не тражимо кривца, али чињенице су чињенице. Код нас нема одговорности, чак се неуспјех награђује. Стагнираћемо док год постоје другарске, кумовске, рођачке и остале везе – рекао је Вујовић.

Један од најбољих фудбалера у историји Будућности је казао да ће намјештања утакмица бити док политичари сједе у Савезу и управама клубова, а не спортисти.

Легенде су поручиле да има много младих тренера који нису обучени за рад и да се селектори смјењују због ствари које немају везе са фудбалом и резултатима. Њих, како кажу, нико никада из Савеза не зове и не пита за мишљење. Трио наводи апсурд да се „штанцују” дипломе у школи Савеза а да већину прволигашких клубова воде странци.

Из Фудбалске Црне Горе су поручили да ће највјероватније имати свог кондидата у изборној трци за мјесто предсједника Фудбалског савеза Црне Горе, али да ће сачекати да виде да ли ће се поновити избори у Удружењу клубова ФСЦГ – Центар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:53