Највећа спортска смотра одржана без гледалаца / EPA-EFE-Фото: LAURENT GILLIERON
02/01/2022 u 18:00 h
Danko MisitaDanko Misita
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ретроспектива спортске 2021: Олимпијске игре у центру пажње

Европа добила нове прваке у кошарци, рукомету, ватерполу и одбојци. Новак Ђоковић стао на корак од календарског гренд слема, Макс Ферстапен исписао исто- рију у Формули 1

Спортска 2021. година почела је планетарним рукометним шампионатом за мушкарце, а завршила се истим такмичењем у конкуренцији дама. Данци су у Египту одбранили трон освојен прије двије године. У великом финалу славили су против Шведске (26:24). Када су у питању рукометашице, доминирале су Норвежанке, а до злата су дошле тријумфом над Француском (29:22). Када смо код рукомета, добили смо и нове прваке Европе када су клубови у питању. Трофеје у Лиги шампиона узели су Барселона и Вајперс. Каталонци су у финалу били бољи од Алборга (36:23), који је у полуфиналу елиминисао ПСЖ. Код дама, Вајперс је направио изненађење на Ф4. У конкуренцији моћног Ђера, Бреста и ЦСКА из Москве дошао је до трофеја. Норвежанке су у полуфиналу добиле ЦСКА (33:30), а у финалу Брест (34:28).

Штох најбољи на "Четири скакаонице"

Традиционално крајем старе и почетком Нове године, одржава се турнеја "Четири скакаонице". У питању су такмичења у Оберсдорфу, Гармиш-Партенкирхену, Инсбруку и Бишоксхофену. Славио је Пољак Камил Штох. Други је био Карл Гајгер (Њемачка), а трећи Штохов земљак Давид Кубацки, који је годину раније био најбољи.

Опроштај трофејне генерације "ајкула"

Опроштај трофејне генерације "ајкула"

Спортска 2021. године остаће упамћена и по томе што су ватерполисти Србије одбранили олимпијско злато, у финалу савладали Грчку (13:10), али и по томе да је једна трофејна генерација опростила у великом стилу. Такмичење у Токију било је посљедње репрезентативно за Филипа Филиповића, Андрију Прлаиновића, Душка и Гојка Пијетловићу, Милана Алексића, Стефана и Бранислава Митровића.

Трофеји за Звезду, Ефес и Милвоки

Кошарка је добила старог шампиона у АБА лиги (Црвена звезда), а нове прваке Европе (Анадолу Ефес) и НБА лиге (Милвоки). Регионалну лигу обиљежили су "црвено-бели", који су у финалу били бољи од Будућност Волија, резултат у серији је био 3-2. Ово је за Београђане била пета титула.

Анадолу Ефес је био доминирао у сезони 2019/2020, која је прекинута због корона вируса. Оно што је тиму из Истанбула тада одузето, надокнадили су протекле такмичарске сезоне. Домогли су се европског трона побједама над Емпрорио Арманијем у полуфиналу (84:82), односно Барселоном (86:81). Титулу МВП играча узео је плеј Ефеса Василије Мицић, а он је проглашен за најбољег и у регуларном дијелу.

Милвоки је узео шампионски прстен у НБА лиги другу пут у историји, а први након 1971. године. Након шест мечева, славили су против Финикса (4-2). Најзаслужнији за трофеј Бакса био је Грк Јанис Адетокумбо.

image

Ђоковић остао без календарског гренд слема

EPA-EFE-Фото: JUSTIN LANE
Ђоковић заустављен на корак од историје

Ђоковић заустављен на корак од историје

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић био је на корак да 2021. годину упише златним словима у историји овог спорта. Освојио је Аустралијен опен, Ролан Гарос и Вимблдон, а у финалу ЈУ-ЕС Опена изгубио је од Данила Медведева (3:0). Тим поразом, Ђоковић је пропустио шансу да освоји 21. Гренд слем титулу и каријери и тиме се одвоји од Роџера Федерера и Рафаела Надала. Уједно је пропустио шансу да постане први играч који је послије 52 године освојио календарски слем.

Олимпијске игре први пут без гледалаца

Централни догађај 2021. године биле су Олимпијске игре у Токију. Првобитно су требале да се одрже 2020., али су помјерене због пандемије корона вируса. С обзиром да је корона и даље задавала велике проблеме, организатори су одлучили да се игре одрже, али без присуства навијача. То се десило први пут у историји једног од највећих свјетских догађаја. Ово је био други пут да су Олимпијске игре заказане у Токију помјерене, након што су Љетње олимпијске игре 1940. првобитно премјештене у Хелсинки због Другог јапанско-кинеског рата, а затим потпуно отказане због Другог свјетског рата. Ово је други пут да је Токио био домаћин Олимпијских игара, након 1964. и четврти пут да су игре организоване у Јапану након Зимских олимпијских игара 1972. у Сапору и 1998. у Нагану. Још један податак занимљив за такмичење у Токију је да се карате први пут појавио као олимпијски спорт.

Највише одличја освојила је Америка, чак 113 од чега 39 златних, 41 сребрних и 33 бронзана. Друга је била Кина (88), а трећи домаћин Јапан (58). Оборено је и неколико свјетских рекорда, прије свега у пливању и атлетици. Када је ријеч о пливању, добили смо шест нових планетарних рекорда. Прво је то урадио Американац Калеб Дресел у финалу трке на 100 метара лептир са резултатом – 49,45 секунди. Други рекорд поставила је америчка штафета на 400x100 мјешовито – 3.26.78 минута. Потом је на сцену ступила женска аустралијска штафета у трци на 400x100 слободним стилом (3.29:69), Кинескиње на 400x200 слободно (7.40:33), Јужноафриканка Татјана Шунмејкер у дисциплини 200 метара прсно (2.18:95) и на крају мушко/женска штафета Велике Британије на 400x100 мјешовитим стилом (3.37:58).

У атлетици су оборена три свјетска рекорда – два на 400 метара са препонама у мушкој и женској конкуренцији и у троскоку дама. Норвежанин Карстен Варнхолм је 400 метара са препонама претрчао за 49 секунди и 45 стотинки, а код дама Американка Синди Маклохлин (51.46). Нови свјетски рекорд у троскоку поставила је Венецуеланка Јулимар Рохас (15,67 метара).

Закса сензационално освојила Лигу шампиона

Одбојкашка клупска сезона у 2021. години протекла је у знаку Заксе. Пољски тим је као тотални аутсајдер на крају дошао до трофеја. Екипа Николе Грбића је у полуфиналу била боља од шестоструког шампиона Европе Зенита, захваљујући златном сету (15:13), да би у мечу за трофеј савладала Трентино (3:1). Ово је за Заксу био први европски трофеј, а потом је клуб напустио Грбић и преузео Перуђу. Код дана, најбољи на Старом континенту постао је Конељано, предвођен Паолом Егону, једном од најбољих играчима свијета. Италијанке су у финалу побиједиле Вакифбанк (3-2).

Одржана су и Европска првенства за мушкарце и жене, који су протекли у знаку Италије. Мушкарци су у финалу тријумфовали против Словеније (3-2), а даме против Србије (3-1).

Радовићу бронза на Параолимпијским играма

Црногорски спортисти нису имали пуно успјеха у Токију. Ватерполисти и рукометашице су заузели осмо мјесто, док је Марија Вуковић у финалу скока у вис била девета. Када су у питању Параолимпијске игре, Црна Гора се може похвалити медаљом. Њу је освојио стонотенисер Филип Радовић (бронза). Осим њега у Токију су се такмичили Милош Спаић, Марија Горановић (атлетика), Илија Тадић (пливање) и Лука Бакић (стони тенис).

Ферстапен за историју

Возач Ред Була Макс Ферстапен освојио је титулу шампиона Формуле 1 на спектакуларан начин, пошто је у посљедњем кругу одлучујуће трке у Абу Дабију престигао тада актуелног шампиона Луиса Хамилтона. Сезону је завршио са 395,5 бодова, осам више од Хамилтона, који је био на сигурном путу до осме титуле. На тај начин, Ферстапен је прекинуо доминацију Мерцедеса у хибридној ери Формуле 1, која је трајала од 2014. године, а такође је постао први холандски шампион. Уједно је вратио Ред Бул на трон послије осам година, а Хонди донио прву титулу још од 1991. године, када је првак био Ајртон Сена, и то баш у посљедњој сезони јапанске компаније у шампионату.

Радничком регионална лига у ватерполу

Крагујевачки Раднички обиљежио је сезону 2020/2021 у регионалној лиги. У финалу завршног турнира је био бољи од Југа (14:12). У Лиги шампиона, доминацију је потврдио Про Реко. До девете европске круне стигао је побједом над Ференцварошом (9:6) уз три гола Душана Мандића.И 2022. година ће бити пуна спортских догађаја, а само остаје нада да ће њима моћи да присуствују навијачи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:09