BSAFF ima podršku Ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
13/09/2024 u 20:49 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Todorović: Veliko interesovanje za drugi BSAFF u Budvi

Crna Gora i Budva žele da ponovo pošalju lijepu sliku u svijet

Drugi internacionalni Budva sports and arts film festival BSAFF, koji će se održati od 26. do 29. septembra i za koji i ove godine vlada veliko interesovanje se bliži.

Organizacija je zahtjevna, ali direktor festivala Miloš Todorović koji je u saradnji s organizacijom FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs koja broji 130 članica), Crnu Goru uvrstio na mapu organizatora festivala i među 20 zemalja koji imaju tu priviligeiju, vjeruje da će Budva i ove godine biti dobar domaćin.

- Crna Gora je prošle godine postala dio ove prestižne mreže i među 20 je država koje organizuju festival Budva Sports & Arts Film Festival. FICTS je pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, a što je jako važno i naš festival ima podršku Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta - kazao je Todorović.

Crna Gora i Budva su prošle godine poslali lijepu sliku u svijet i što je najbitnije led je probijen. Festival bi iz godine u godinu trebalo da raste.

- Tema je sport. Zapravo, dokumentarni i animirani filmovi sa sportskom temom. Prošle godine festival je imao veliku posjećenost i bio sam prijatno iznenađen, a vjerujem da će i ovaj drugi biti još posjećeniji i da će gosti i publika imati šta da vide. Filmovi još pristižu - istakao je Todorović.

}

image

Dušan Simonović i Miloš Todorović

-FOTO: COK

Već je poznat program i satnica.

- Svaki dan filmovi će se prikazivati od 9 do 18.00 časova. Nagrađeni će biti najbolji u sedam kategorija - kratkometražni, srednjemetražni, dugometražni, igrani, režija, montaža i Gran pri festivala. U okviru festivala biće još događaja. Imaćemo i panel diskusije sa sportistima iz Crne Gore i inostranstva, goste iz svijeta kinematografije, a biće upriličen i program za djecu. U svakom slučaju, očekujemo veliki broj gostiju i dolazak sekretara FICS-a Enca Kapijela iz Italije.

Organizator će dodijeliti i priznanja za životna djela legendama sporta.

- Biće nagrađeni proslavljeni sportisti iz Crne Gore i jedno veliko ime iz Srbije, da sad sve ne otkrivamo. Biće to nadam se, još jedna lijepa priča, sportska i kulturna, u svakom smislu promocija Crne Gore.

image

Todorivić sa predsjednikom FICTS-a Frankom Askanijem

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Prošle godine festival je otvoren u kongresnoj sali hotela "Avala", a sada će otvaranje biti upriličeno na otvorenom - na Slovenskjoj plaži i bazenu Rondo 1, 26. septembra od 18.00 časova.

- Vjerujem da će nas vrijeme poslužiti i da će gosti biti zadovoljni. Naravno, organizacija festivala ne bi bila moguća bez pomoći TO Budvanska rivijera, Opštine Budva, COK-a, Ministarstva sporta i mladih, firme Proteini.si.

Konačno, Todorović se nada da će se probuditi i crnogorska produkcija.

- U Srbiji se godišnje snimi 50 sportskih filmova, Sloveniji i Hrvatskoj po 25, takođe veliki broj u Bosni i Hercegovini, organizaciju želi i Sjeverna Makedonija. Mi u Crnoj Gori snimimo jedan ili dva filma, a mislim da može da ih se snimi mnogo više. I vjerujem da ćemo Crnu Goru ponosno predstavljati na finalu svih festivala u Milanu, u novembru – zaključio je Todorović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 23:27