Хркаловић / Фото: Зоран Синко, Информер
28/10/2021 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Адвокат Хркаловићеве: Дијана и даље мисли да је Вучић геније

Колико ја знам она није искључена из СНС-а, а Стефановићу безгранично вјерује, тврди адвокат Спаховић

Адвокат ухапшене државне секретарке МУП-а Србије Дијане Хркаловић, у интервјуу за недјељник Време осврнуо се на њен случај, тврдњама да је његова брањеница била партијски војник.

Адвокат Сеад Спаховић тврди да Хркаловићева и даље безгранично вјерује предсједнику Србије Александру Вучићу и министру Небојши Стефановићу, који јој је својевремено био надређен.

- Хркаловићева је, изнад свега, војник партије. Она и сада безгранично верује Вучићу и Стефановићу и не дозвољава да се било шта лоше каже за њих двојицу или Српску напредну странку. Дијана мисли да је Вучић геније и да је она ухапшена грешком или због притисака из иностранства. Нема те силе која ће Хркаловићеву да натјера да каже било шта против власти. Мислим да су они направили велику грешку што су се ње одрекли, јер она ту политику прихвата искрено, као што је ту политику без поговора и спроводила - изјавио је Спаховић.

Он је истакао и да је јасно да Хркаловићеву на мјесто државне секретарке МУП-а неко довео.

image

Спаховић

Фото: Н1

Потом се осврнуо на наводе министра одбране, раније полиције, Стефановића, који је изјавио да он Хркаловићевој ништа незаконито није наређивао да ради, те да ако је до тога дошло, она је то чинила на своју руку.

- Стефановић, на први поглед, преузима одговорност за Хркаловићеву. Додаје, међутим, и да јој никада није наложио да уради нешто незаконито и тако уједно износи своју одбрану. Шта он заправо саопштава? Kаже, у ствари да ако је Хркаловићева нешто погрешно радила, то је она предузимала на своју руку. А то, према мом мишљењу, није коректно према њој, нити је истина. Међутим, Стефановић на овај начин скида са себе сваку одговорност, јер у кривичном праву не постоји објективна одговорност. То што је рекао да је он њу довео у МУП није кривично дјело. Довољно је, додуше, за политичку одговорност коју Стефановић преузима на себе. На први поглед, он то ради без икакве потребе јер одлуку о постављању државног секретара доноси Влада Србије, а не министар унутрашњих послова. Друго, ако је тачно да је закон мењан да би она могла да буде државни секретар јер није испуњавала услове, онда је у њеном именовању учествовала и републичка скупштина, као законодавно тијело. Скупштина, признаћете, није под контролом градског одбора СНС-а - рекао је Спаховић.

image

Стефановић и Вучић

Фото: Весна Анђић, РФЕ

Истиче да је Хркаловић и даље члан владајуће Српске напредне странке.

- Не смијемо да заборавимо да је Дијана Хркаловић и у овом тренутку члан Српске напредне странке. Kолико ја знам, није искључена из СНС. Хркаловићева је, дакле, у МУП дошла као партијски кадар, нека врста „страначког талибана“ каквих имате у сваком министарству, општини или предузећу. Са друге стране, напредњаци су карактеристични по томе да се код њих влада неформално. Зато се код нас ријетко кад пита онај ко има неку функцију. Увијек одлуке доноси неко други. Постоји та дупла и неформална линија власти која заправо одлучује -  рекао је Спаховић за Време.

Истиче да његове брањеница није имала никаква овлашћење, па самим тим, кривично дјело које јој се ставља на терет нема смисла.

- Дијана није имала никаква овлашћења. Државни секретар замењује министра само кад он није ту. Министар нема никаква овлашћења према криминалистичкој полицији. То што се актуелни министар унутрашњих послова појављује на телевизијама и коментарише кривичне поступке значи да му нису рекли да није надлежан за то. Министри нису надлежни за криминалистичке истрге, као ни државни секретар који нема надлежност над шефом УБПОK да му командује. Према томе, то што је Дејан Миленковић рекао да га је Дијана Хркаловић наговарала да ради неке ствари, није за њега никаква одбрана. То је само компромис не би ли за себе осигурао повољнију позицију - рекао је Спаховић.

Подсјетимо, Хркаловићева је недавно ухапшена због сумње да је извршила кривично дјело трговина утицајем у поступку за убиство каратисте Властимира Милошевића.

Хркаловић је својевремено била најближа сарадница министра одбране Стефановића.

Из МУП је отишла 2019. године, а њен одлазак био је обавијен велом мистерије, док прави разлози одласка са тако високе позиције у српској полицији до данас нису саопштени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:50