/ foto youtube
28/11/2023 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Kosovo nikada neće postati članica OEBS, jer se Srbija s tim neće složiti

Naravno na Kosovu postoji i misija OEBS-a. Mi od njih tražimo da budu objektivni, statusno neutralni i da daju doprinos zaštiti Srba koji tamo žive, naveo je on

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je, u intervjuu za Kosovo onlajn, da Kosovo nikada neće postati članica Organizacije za evropsku bezbjednost (OEBS), jer se u toj međunarodnoj instituciji odluke donose konsenzusom, a Srbija se s tim nikada neće složiti.

Očekujete li da će region, i odnosi Beograda i Prištine biti na dnevnom redu Savjeta ministara OEBS-a, s obzirom na akutna žarišta u svijetu? Hoćete li vi u Skoplju ukazati na aktuelnu situaciju na Kosovu?

- Svakako, to je sastavni dio onog što govorimo. Mi se time stalno bavimo, pošto je u Beču sjedište OEBS-a, na svakom sastanku se i o tome raspravlja. Mi osuđujemo odluku da se ne dozvoli glasanje na srpskim izborima na Kosovu, zato što je to apsolutno suprotno svemu onome što smo se dogovarali Briselskim sporazumom. I posle Briselskog sporazuma organizovani su izbori, i ovo odbijanje sada je očigledna namera Kurtijevog režima da odbije sve što ima bilo kakve naznake dogovora, i da time pokaže da su oni nezavisna država i da jedino o čemu mogu da razgovaraju sa nama jeste da priznamo Kosovo, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Naravno na Kosovu postoji i misija OEBS-a. Mi od njih tražimo da budu objektivni, statusno neutralni i da daju doprinos zaštiti Srba koji tamo žive- naveo je on.

Bilo je više pokušaja da se Kosovu omogući članstvo u OEBS-u, kakva je sada situacija?

- Bilo je verbalnih izjava, naročito od Albanije. Ono što je dobro kod OEBS-a jeste da Kosovo nikada ne može da postane član te organizacije, jer je za to potreban koncenzus, a Srbija se nikada neće s tim saglasiti. Način odlučivanja je takav da se odluke donose jednoglasno. To znači da bi Srbija trebalo da se složi s tim, a Srbija se s tim nikada neće složiti. To je apsolutno nemoguće- kazao je Dačić.

Krajem nedelje se održava Savjet ministara OEBS, šta očekujete od tog sastanka? Kakve zaključke očekujete na ovom Samitu?

- Nažalost OEBS je postao organizacija u kojoj postoji veliko neslaganje i imajući u vidu način odlučivanja i funkcionisanja, a i da je to organizacija koja je nastala iz potrebe da se prevazilaze konflikti između dva bloka u to vrijeme, pa je uveden princip odlučivanja konsenzusom, te je zbog toga gotovo nemoguće donositi bilo kakve važne odluke, koje se tiču bezbjednosti na tom prostoru koji se proteže od Vankuvera do Vladivostoka. Ima mnogo neriješenih pitanja koja su važna za funkcionisanje organizacije, kao što je pitanje budžeta, izbora novih rukovodilaca nekoliko važnih segmenata OEBS-a, kao što je pitanje generalnog sekretara, šefa ODIHR-a, visokog komesara za ljudska prava, izaslanika za slobodu medija. Sve je pod znakom pitanja šta će se uopšte moći usaglasiti u narednim danima. Koliko sam vidio dozvolili su prelet ruskom ministru Sergeju Lavrovu što znači da će to biti promjenjena situacija u odnosu na prošli ministarski sastanak u Poljskoj, gdje nije bio pozvan. To je urađeno iz potrebe da svi zajedno sednu i probaju da donesu određene zaključke koji bi bili kompromisni- istakao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:34