ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ/ - МУП РС / - ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ/ - МУП РС
21/10/2021 u 19:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Хркаловићева смијенила чак 256 полицијских службеника

Очишћени су сви који се нису сматрани “поузданим” или су били блиски претходном министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, док су са друге стране, на функције постављени начелници блиски Хркаловићевој и тадашњем министру Стефановићу

Бивша државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП) Дијана Хркаловић, за мање од двије године, колико је газдовала у српској полицији, тачније од јула 2017. до краја маја 2019., смијенила је чак 256 полицијских службеника, пише Нова С.

Бивша државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП), за мање од двије године, колико је газдовала у српској полицији, тачније од јула 2017. до краја маја 2019., смијенила је чак 256 полицијских службеника.

Постављење Дијане Хркаловић на мјесто државне секретарке МУП Србије у јулу 2017. био је увод у велику чистку кадрова, по угледу на Стаљинове чистке у Црневној армији, мада, истини за вољу, смијењени полицајци нису завршавали у логору или пред стрељачким стројем, већ у пензији или некој канцеларији „до оставе“.

Очишћени су сви који се нису сматрани “поузданим” или су били блиски претходном министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, док су са друге стране, на функције постављени начелници блиски Хркаловићевој и тадашњем министру Стефановићу.

Према подацима до којих је дошао лист Нова, за непуне двије године Дијаниног мандата у МУП, смијењено је чак 256 полицијских функционера, а на њихова мјеста су дошли “провјерени” кадрови.

Хркаловић, која је у полицију и доведена да би је дисциплиновала, смјењивала је од врха до дна пирамиде. На мети су се нашли начелници Полицијских управа највећих градова, руководство Службе за борбу против криминала (СБПОК), шефове управа и одсјека, па чак и неке начелнике полицијских станица. Чистка је изведена тако темељно да је и онима који су „претекли“ утеран страх у кости и или су се приклонили новом, незваничном руководству, или су ћутали.

 - Међу онима који су смијењени нашли су се и неки утицајни полицијски функцонери, укључујући и некадашњег и садашњег начелника Полицијске управе за Београд, Веселина Милића. Он је наводно дошао у директни сукоб са тадашњом секретарком МУП, јер се наводно нису слагали око начина на који су вођене неке истраге убистава у Београду, а која су била везана са рат кланова – “шкаљарског” И “кавачког””, каже извор.

“Унапређење укосо”

У августу 2018. Милић је „унапређен укосо“ – заправо је смијењен. То је маневар уобичајен у српској полицији када је циљ да се не изазове велики скандал због смјене на високој функцији. Тако је Милић, начелник београдске полиције постао помоћник директора полиције Владимира Ребића, са фокусом на организовани криминал и рјешавање најтежих кривичних дијела.

 - Иако је то формално правно некоме са стране звучало као унапређење, свима у полицији било је јасно шта се догодило Милићу. Начелник ПУ Београд је врло утицајна фигура у полицији, ријеч је о једном од главних оперативаца и то мјесто је препорука да неко постане први човјек српске полиције. Иако је нова функција имала много дужи назив, била је мртво слово на папиру, па је Милић добио канцеларију у Палати Србији, а чак му је у једном тренутку укинуто и обезбјеђење - додаје саговорник.

Заједно са Милићем отишли су и многи његови сарадници из ПУ Београд, а на њихово мјесто су дошли људи које је пробрала управо Дијана Хркаловић. Београд је посебно битан за полицију јер је процјена да се око двије трећине кривичних дјела изврши управо у пријестоници, а такође су ту и највеће и најјаче криминалне групе. Управо у то вријеме и навијачка група „Принципи“, чије су вође ухапшени Вељко Беливук и Марко Миљковић, доживљава процват.

Вулин ротирао чистку

Са одласком прво Дијане Хркаловић, која је смијењена са мјеста државне секретарке у мају 2019. године, а потом и самог министра Небојше Стефановића, окренуло се коло среће. Веселин Милић се вратио на мјесто првог полицајца Београда, а човјек којим га је Дијана Хркаловић замијенила – Милан Станић саслушан је у полицији и то у Служби за сузбијање корупције.

Практично, чистка, коју је сада направио нови министар полиције Александар Вулин, кренула је у супротном смјеру. Вулин је за само неколико мјесеци очистио кадрове Стефановића и Хркаловићеве, а у које, очигледно, ново руководство полиције није имало повејрења.

Шема која је примјењена у Београду пресликана је и на друге градове у Србији – Нови Сад и Ниш, као највеће центре, али и у бројним одјељењима унутар МУП је дошло до рокада.

Подсјетимо, некадашња државна секретарка МУП Дијана Хркаловић ухапшена је прошлог петка због трговине утицајем у случају убиства каратисте Властимира Милошевића јануара 2017. године.

Саботирала истрагу убиства на шинама

Хркаловићевој је у петак одређен притвор до 30 дана због сумње да је наложила свом тадашњем колеги Дејану Миленковићу да извјештаје телефона који су заплењени након убиства Милошевића касније достави тужилаштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

02. decembar 2021 07:30