/ -FOTO: ILUSTRACIJA
29/12/2022 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MUP Srbije želi da zabrani vožnju trotineta mlađima od 14 godina

Preporuka jer svim roditeljima koji su djeci kupili ta vozila da sačekaju da porastu, kažu iz MUP-a

Upotrebu električnih trotineta u Srbiji treba zakonski regulisati, kako bi se bezbjednost svih učesnika u saobraćaju podigla na viši nivo, zaključak je javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je niz predloga po kojima se električni trotineti svrstavaju u vozila, a oni koji njima upravljaju u kategoriju vozača, koji ne smiju biti mlađi od 14 godina.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Vladan Nikolić kazao je da su u javnosti bila podijeljena mišljenja kada je riječ o električnim trotinetima te da ih jedan dio stručne javnosti nije smatrao vozilima.

- Mi smo na kraju predložili da se trotineti svrstaju u vozila, što znači da oni koji njima upravljaju jesu vozači, a to znači da će biti podložni kontroli, testiranju, isključenju i zadržavanju - naveo je on.

Naglasio je da, s obzirom na to da nema razgranate infrastrukture u Srbiji, vozači trotineta mogu da koriste trotoar uz ograničenje brzine od pet kilometara na sat i uz odgovornost da su „jači” učesnici u saobraćaju.

Takođe, dodao je i da je predlog da se za električne trotinete može koristiti i kolovoz, ali samo putevi na kojima dozvoljena brzina ne prelazi 30 kilometara na čas.

- Prilikom prelaska kolovoza, vozač ne smije voziti lako električno vozilo, već mora sići sa njega i ponijeti ga, osim na prelazu biciklističke staze preko kolovoza - istakao je Nikolić. 

Naveo je da je obaveza vozača da ima dokumentaciju sa tehničkim podacima o vozilu – snaga motora, masa i brzina.

- Zbog toga električnim trotinetima ne smiju da upravljaju osobe mlađe od 14 godina, pa je preporuka svim roditeljima koji su djeci kupili ta vozila da sačekaju da porastu- zaključio je Nikolić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:41