/ - ARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: TUŽILAŠTRVO SRBIJE
26/01/2024 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Belivukovom klanu: Optuženi jednoglasno osporili izuzetu komunikaciju, tvrde da telefoni nisu njihovi

Advokati odbrane su naveli da je riječ o nezakonitim naredbama i zbog toga tražili da se takve naredbe izdvoje iz spisa predmeta, što je sudsko vijeće odbilo, a prethodno je postupajući tužilac Saša Ivanić kazao da je riječ o zakonitim naredbama.

Uvidom u pisanu dokumentaciju u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, prenosi N1.rs.

Izvršen je uvid u naredbe suda kako bi se prikupile evidencije o komunikaciji koju su obavljali optuženi preko brojeva telefonskih kartica sa aparata označenih IMEI (serijskim) brojevima. Takve evidencije sud je zahtjevao u različitim periodima od sredine 2020. godine pa i mjesecima nakon što su članovi klana uhapšeni.

Među naredbama koje se odnose na optužene bilo je i onih koje se odnose na ubijene Milana Ljepoju, Aleksandra Gligorijevića i Lazara Vukićevića, koje je kako Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi, ubio klan Veljka Belivuka. Osim svih tih, u sudnici je obavljen i uvid u naredbe na kojima je pisalo da se odnose na neimenovana lica i to N.N. – Boske i N.N. – Tajson.

Advokati odbrane su naveli da je riječ o nezakonitim naredbama i zbog toga tražili da se takve naredbe izdvoje iz spisa predmeta, što je sudsko vijeće odbilo, a prethodno je postupajući tužilac Saša Ivanić kazao da je riječ o zakonitim naredbama.

Dejan Lazarević, branilac Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još devetorice drugih optuženih, kazao je da navedeni brojevi telefona, kao i IMEI oznake ne pripadaju optuženima, ali i da je riječ o evidencijama komunikacija nakon što su optuženi uhapšeni.

Optuženi: Telefoni nisu naši

Potom su i optuženi redom ulazili u sudnicu da kažu isto – da telefoni nisu njihovi.

Veljko Belivuk: „Ovi brojevi nemaju veze sa mnom“.

Marko Budimir: „Ovi brojevi telefona ni IMEI brojevi nisu moji. Niti sam koristio niti sam imao telefon“.

Marko Miljković: „Samo da kažem da ovo nisu moji brojevi. To samo ide u prilog našoj odbrani da mi nismo koristili telefone“.

Vladimir Grek: „Nisam nijedan telefon koristio niti znam o čemu se radi“.

Nebojša Janković: „Ove pomenute telefone sa ovim IMEI brojevima ja koristio nisam. Toliko o tome“.

Miloš Budimir: „Nijedan od ovih telefona ja nisam koristio, čak nijedan telefon nije oduzet od mene“.

Dejan Tešić: „Ovo nisu moji telefoni“.

Vlade Draganić: “ Ovo nisu moji telefoni“.

Nakon ovih dokaza, sud je prikazao listinge telefonskih komunikacija pojedinih optuženih koje su zabilježile bazne stanice tokom 2020. godine, ali i izvještaje iz kaznenih evidencija redom za sve optužene.

Među onima koji su ranije bili osuđivani su i vođe kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Prvooptuženi Belivuk je dva puta bio osuđivan presudama Prvog osnovnog suda u Beogradu. Obje presude su iz 2016. godine, jednom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci i petnaest dana, a drugom na kaznu u trajanju od jedne godine sa izdržavanjem kod kuće.

Drugooptuženi Miljković je osuđivan presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu 2017. godine na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, uslovno na tri godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 12, 13. i 14. februar u Specijalnom sudu.

(Izvor: N1.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:27