др Будимир Алексић / - др Будимир Алексић
28/07/2021 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Алексић: Кривокапићева Влада не да паре српским институцијама

Новац је ускраћен Матици српској, Друштву српских књижевника Црне Горе и Херцеговине, Српском народном вијећу, Удружењу књижевника Црне Горе које је најстарија културна и књижевна асоцијација и која има традицију

Професор др Будимир Алексић, директор Института за српску културу из Никшића каже у разговору, за "Новости", да се подршкаиз буџета српским институцијама у Црној Гори очекивала тим прије што је председник Владе Здравко Кривокапић један од оснивача и утемељивача Института и покретача иницијативе за њено оснивање.

- Државним буџетом који је недавно усвојен ниједан цент није предвиђен за наш институт, али ни за једну српску научну, националну и културну институцију. Новац је ускраћен Матици српској, Друштву српских књижевника Црне Горе и Херцеговине, Српском народном вијећу, Удружењу књижевника Црне Горе које је најстарија културна и књижевна асоцијација и која има традицију, а чији чланови су били блаженопочивши митрополит Амфилохије, Михаило Лалић, Душан Костић, Момир Војводић и многи други велики писци. То нас је веома изненадило и оно се не може третирати другачије него као дискриминација - каже Алексић.

Он истиче да се "истовремено за црногорске, дукљанске институције дају огромна средства" - Матицу црногорску, Независно друштво црногорских књижевника и такозвани Факултет за црногорски језик и књижевност Аднана Чиргића на Цетињу, за који се издваја више од 700.000 еура! Професор подсећа да је посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић имао амандман на закон о буџету који је представник Владе одбио, а њиме је била предвиђена само симболична помоћ за Матицу српску и Институт за српску културу од по 50.000 еура годишње.

Алексић подсјећа да је Институт формиран 2016. године на иницијативу двадесетак универзитетских професора, доктора наука и књижевника из Црне Горе. Међу њима је био и актуелни премијер Здравко Кривокапић.

Још чекају на лиценцу

Институт за српску културу из Никшића чека лиценцу за рад, јер бивша власт није хтјела да им је додијели иако су задовољили строге критеријуме по Закону о научноистраживачкој дјелатности.

- И поред тога претходна министарка науке Сања Дамјановић није хтјела из евидентно политичких разлога да нам додијели лиценцу, а ево сада чекамо да државна секретарка у новој влади Црне Горе, Министарства просвете, науке, културе и спорта испоштује закон како бисмо коначно ријешили овај проблем - каже Будимир Алексић.

- Тражили смо подршку од влада Мила Ђукановића и Душка Марковића и одговорили су да за нас немају средстава. Дошло је до комуникације са тадашњим премијером Владе Србије Александром Вучићем који је почео да подржава културне и националне установе српског народа у Црној Гори. До изградње Српске куће нисмо имали својих просторија него смо се на разне начине сналазили - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 20:35