/ FOTO: AFP
04/12/2021 u 08:43 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољци траже да држава исплати новчано породице страдалих у Штрпцима

Црна Гора није пружила адекватан одговор на трагедију ових породица, тврде Личина и Смаиловић

Бјелопољци Демир Личина и Един Смаиловић упутили су посланичким клубовима Скупштине Црне Горе резолуцију о злочину у Штрпцима- 

Како су казали, намјера им је да се држава Црна Гора и црногорско друштво "на примјерен начин однесе према тешком злочину" од, како тврде, стране паравојних формација, отмици и убиству 20 невиних људи, махом Бошњака, од којих њих осам су били грађани Црне Горе, а који се догодио у возу на релацији Бар-Београд 1993. године. 

Наводе да држава Црна Гора, посебно у првим годинама након злочина, није пружила адекватан одговор на трагедију ових породица, као и да све до данашњег дана породице убијених у Штпрцима, нијесу биле предмет адекватне бриге државних органа.

Између осталог, Личина и Смаиловић наводе да држава Црна Гора треба да породицама страдалих у Штрпцима исплати адекватну новчану потпору у једнократном износу, као израз солидарности и моралне подршке.

Смаиловић и Личина су подсјетили да су до дана пронађени посмртни остаци само четири жртве.

До сада су правноснажно осуђени Небојша Ранисављевић и Мићо Јовичић. Ранисављевић је осуђен пред Вишим судом у Бијелом Пољу (Црна Гора) 2003. године на 15 година затвора, а Јовичић, против кога је вођен поступак пред Судом БиХ, признао је кривицу и осуђен је на пет година затвора.

За злочин у Штрпцима тренутно су у току поступци пред судовима у БиХ и Србији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:58