Борис Раонић / - Приватна архива
12/07/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борис Раонић се кандидовао за генералног директора РТЦГ, а на конкурс ће се јавити и Никола Марковић

Иначе, конкурс за генералног директора траје до 17. јула, а ту функцију тренутно обавља Божидар Шундић. Скупштина Црне Горе именовала је раније девет нових чланова Савјета РТ

Дугогодишњи директор Школе демократије Борис Раонић кандидовао се данас за генералног директора Радио телевизије Црне Горе. Он је добио подршку више невладиних организација, а због свог ранијег ангажмана сматра се да је прихватљив за већину политичких партија, као и представника Европске уније,потврђено је порталу Дана.

Борис Раонић је из Подгорице. Дипломирани правник, `90-их је био активан у Либералном савезу Црне Горе, а током студија је био један од оснивача првих НВО-а у Црној Гори. Радио је и као новинар, а од 2000. године започиње свој ангажман у цивилном сектору, као координатор Нансен дијалог центра. Био је организатор више еколошких, грађанских и пацифистичких акција у Црној Гори. Аутор је бројних текстова из области дијалога, толеранције, политичке културе и рјешавања спорова, а био је и продуцент неколико документарних филмова који се баве суочавањем са прошлошћу.

Био је члан Националног савјета за европске интеграција, руководећих органа неколико НВО-а, Скупштинског Одбора за измјену изборног законодавства, Етичког одбора Управе полиције и више радних група за израду законских рјешења. Члан Савјета Агенције за електронске медије. Члан је више ИВЛП мреже, Трансформатион тхинкерс, ЕГАМа, ПтоП и бројних сличних мрежа.  Директор је Школе демократског руковођења.

За мjесто генералног директора кандидоваће се и бивши замjеник главног и одговорног уредника "Дана" Никола Марковић. Он ће наредних дана и формално предати кандидатуру. Марковић је 16 година радио у Јумедиа Монту, прво као уредник Ревије Д, a потом уредник црне хронике дневне новине "Дан". На позициjи замjеника главног и одговорног уредника "Дана" jе био од 2004. године.

image

Никола Марковић

фото: Срђа Бољевић

Марковић jе био и предсjедник Комисиjе за праћење истрага напада на новинаре. Добитник jе награде за животно дjело Вељко Влаховић удружења новинара Црне Горе и специjалног признања Европске униjе за истраживачко новинарство.

Иначе, конкурс за генералног директора траје до 17. јула, а ту функцију тренутно обавља Божидар Шундић. Скупштина Црне Горе именовала је раније  девет нових чланова Савјета РТЦГ. За нови Савјет РТЦГ гласала су 43 посланика.

За чланове  Савјета именовани су: Бојан Баћа (предлог Универзитетета Црне Горе), Жарко Мирковић (предлог ЦАНУ-а), Наод Зорић (предлог националних установа културе и НВО), Филип Лазовић (предлог Уније послодаваца), Веселин Дрљевић (предсједник Савјета, предлози НВО из области медија), Милица Шпајак, Амина Мурић, (предлози НВО), Маријана Цамовић Величковић (предлог Уније слободних синдиката) и Предраг Марсенић (предлог Црногорског олимпијског комитета

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:52