Dragan Koprivica / - FOTO: CDT
04/10/2024 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CDT: Ministarstvo da objavi dokumentaciju o saglasnosti za spomenik Amfilohiju

Centar za demokratsku tranziciju poziva Ministarstvo kulture i medija da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama te da u zakonskom roku odgovori na zahtjev za slobodan pristup informacijama poslat, kojim su tražili da dostave sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja ranijem mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću u Beranama.

Vujović: Tražiću saglasnost od Vlade za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju

- Zakonski rok za dostavljanje odgovora od strane ministarstva ističe u ponedjeljak. Iako smo javno apelovali na ministarstvo da ne čeka krajnji zakonski rok za dostavu informacija, te da o ovoj temi informiše ne samo nas već brojne zainteresovane medije i opštu javnost, do danas na našu adresu nije stigao nikakav odgovor. Podsjećamo da smo tražili vjerodostojne kopije: prvobitnog rješenja o zahtjevu za davanje saglasnosti od 21.08. koje je poništeno; zahtjeva i dopune zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen obilježja; kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova Komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture i medija, koja je razmatrala ovaj zahtjev; kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova- kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

U demokratskim i uređenim zemljama, kako kaže, odluke se donose na osnovu propisa, pravila i procedura.

- Građani/ke imaju neotuđivo pravo da znaju jesu li procedure poštovane, kako je tekao proces, kakvi su bili stavovi članova stručne komisije Ministarstva, te na osnovu čega i zašto je u toku jednog poslijepodneva došlo do promjene odluke. Nedostatak informacija ili prikrivanje ključnih podataka ne samo da urušava povjerenje građana/ki u institucije, već otvara prostor za manipulacije, netransparentne pritiske i zloupotrebu moći- istakao je on.

U građanskoj i pravno uređenoj državi, smatrda da se odluke ne smiju donositi na osnovu zahtjeva i pritiska bilo koje interesne grupe, posebno vjerskih zajednica, već isključivo u skladu sa zakonom, stručnošću i jasnim javnim interesom.

- Svako odstupanje od ovih principa predstavlja opasnost za demokratski poredak i vodi nas prema neodgovornom vladanju zasnovanom na pogodovanju određenim interesima, umjesto na poštovanju pravne države- istakoa je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 10:45