Međunarodni dan mladih / - CGO
11/08/2024 u 09:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Mladi u Crnoj Gori marginalizovani zbog sistemske nebrige donosilaca odluka

Uoči 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje (CGO) želi da ukaže na zabrinjavajuću marginalizaciju mladih koji se suočavaju sa brojnim izazovima, poput nedovoljno kvalitetnog obrazovnog sistema, otežanog zapošljavanja i profesionalnog napredovanja, izostanka uticaja na donošenje odluka koji se upravo njih tiču.

Kako su istakli, to sve ima negativne posljedice na njihovu konkurentnost na tržištu rada, lične i profesionalne razvojne perspektive, kao i na želju da napuste državu ili na stvarni odlazak iz Crne Gore. Na žalost, sve ovo ostaje daleko od fokusa donosilaca odluka, što probleme samo usložnjava.

- Posljednji dostupni podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iz 2022. godine ukazuju da je stopa nezapošljenosti mladih između 15 i 29 godina, koji aktivno traže posao, u 2021. godini iznosila 32.5 odsto, odnosno da je svaka treća mlada osoba bila nezapošljena. Pri tom je kod mladih između 15 i 24 godine stopa nezapošljenosti iznosila čak 40.3 odsto, što je daleko iznad evropskog prosjeka. Prema podacima Eurostata za 2023. godinu 26,8 odsto mladih u Crnoj Gori, uzrasta 18-24, živi u riziku od siromaštva. Ova statistika opominje na ozbiljan problem koji zahtijeva hitne i učinkovite mjere, a vrlo je neizvjesno da li su to zaista one koje treba da uvede najavljena Fiskalna strategija jer nijesu podsticajne za poslodavce u dijelu zapošljavanja mladih - saopštili su iz CGO.

Dodatno, kako su istakli, mladi se suočavaju i sa problemima u obrazovnom sistemu. Istraživanje CGO-a iz 2022. godine ukazuje da je dominantna percepcija mladih da ih crnogorski obrazovni sistem ne priprema za tržište rada. Nedostatak praktične nastave i savremenih tehnologija u školama i na univerzitetima, ali i izostanak potrebne modernizacije predavanja na svim nivoima koji se zasniva na kritičkom mišljenju, ograničava mlade u sticanju znanja i vještina sa kojima bi bili konkurentni na savremenom tržištu rada.

- Pitanja obrazovanja i zapošljavanja su životno važne kategorije svake mlade osobe, pa je i njihova budućnost značajno opterećan nedovoljnom uvezanošću obrazovnog procesa i tržišta rada u Crnoj Gori - navode iz CGO.

Istraživanja CGO-a u kontinuitetu opominju da ogroman broj mladih želi da napusti Crnu Goru, a među njima prevladavaju oni koji su u procesu obrazovanja, što znači da nerijetko odlaze oni najperspektivniji. Kao dominantne razloge za napuštanje države navode želju za boljim životnim standardom, nepostojanje perspektive u Crnoj Gori i mogućnost lakšeg zaposlenja u inostranstvu.

- Mladi za donosioce odluka ostaju samo predizborna ili za druge prilike prigodna uzrečica, što snaži njihov osjećaj apatije i nezainteresovanosti za društvena dešavanja. Podaci iz studije „Mladi između marginalizacije, radikalizacije i potencijala“, koju je CGO objavio tokom 2023. godine, ukazuju da među mladima prevladava nezainteresovanost za politiku, što prati i stav da njihov glas nema značajan uticaj na djelovanje institucija, ali i da su njihovi interesi malo ili nijesu uopšte zastupljeni u politici. Osim toga, mladi najmanje vjeruju političkim partijama, Vladi i Skupštini Crne Gore, a imaju izraženu percepciju da se političke odluke često donose bez uzimanja u obzir perspektive mladih i njihovih potreba.

CGO: Vlade se mijenjaju, nezaposlenost ostaje

Niz nalaza ukazuje na trend retradicionalizacije mladih, počev od najvećeg povjerenja u vjerske zajednice u odnosu na ostale aktere u zemlji, zatim njihovog navoda da im je religija jedan od najbitnijih faktora pri izboru budućeg supružnika, preko stava da bi svoju djecu podizali jednako kao njih njihovi roditelji, do socijalne distance prema homoseksualnim parovima, ali i odnosa prema pitanju abortusa, jer veliki broj mladih danas ne podržava abortus, a sličan broj je i onih koji nemaju stav o ovoj temi - istakli su iz CGO.

CGO naglašava da su prepoznavanje istinskih potreba mladih, definisanje i primjena jasnih strategija i akcija za unaprijeđenje kvaliteta obrazovanja i prilika za održivo zapošljavanje, uz izgradnju otpornosti mladih na političke kampanje dezinformisanja, neki od preduslova koji se moraju ispuniti kako bi se stvorio povoljan ambijent za mlade u Crnoj Gori.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. avgusta, a uspostavljen je od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine u cilju podizanja svijesti o omladinskim pitanjima i povećanju napora potrebnih za rad na omladinskim politikama i programima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 18:30