Пеликани на Скадарском језеру (илустрација-архива
23/04/2022 u 14:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Управе за ветерину: Птичји грип под контролом, није се ширио из парка

Одборник ДПС-а у СО у оквиру Главног града Голубовци Мирослав Бољевић огласио се са тврдњом да су у Матагужима на пољопривредном земљишту закопани лешеви пеликана заражених птичjим грипом

У градској општини Голубовци и у општини Тузи на двије локације закопани су пеликани који су угинули због птичјег грипа, а цијела процедура је урађена на максимално безбједан начин и у консултацији са локалним самоуправама и националним парковима, казао је за "Дан" директор Управе за безбjедност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић. Он је навео да је за сада птичји грип под контролом и да се није проширио ван граница Националног парка Скадарског језера, захваљујући благовременој реакцији.

Одборник ДПС-а у Скупштини општине у оквиру Главног града Голубовци Мирослав Бољевић огласио се недавно са тврдњом да су у Матагужима на пољопривредном земљишту закопани лешеви пеликана заражених птичjим грипом. Он је навео да је локациjа одабрана одлуком Управе и Службе заштите Националних паркова.

– Подсjећамо доносиоце ове срамотне одлуке да су за одлагање опасног отпада одабрали пољопривредно земљиште, богато подземним водама, коjе jе нериjетко, током зимских мjесеци плавно подручjе – закључио jе Бољевић.

Привремене локациjе да не буду правило

Јањушевић додаје да привремене локациjе не смиjу бити правило, нити их смиjемо оправдавати хитним ситуациjама, већ за одлагање отпада животињског пориjекла морамо имати траjниjа рjешења.

– Данас нити jедна локална самоуправа нема риjешену локациjу за одлагање ове врсте отпада, па се врло често код угинућа домаћих животиња исте просто закопаваjу на имањима, а нешто већи проблем представља кланични отпад коjи се или миjеша са комуналним или врло често заврши у коритима риjека – казала је Јањушевић.

Ђаковић у изјави за "Дан" каже да су Бољевићеве тврдње злонамјерне, те да је цијела процедура закопавања птица урађена у складу са законом.

– Угинуле птице су закопане на дубини од три метра, херметички су затворене, а сами вирус може опстати у идеалним условима највише 30 дана. На овај начин ми смо урадили оно што је било у најбољем интересу околине, јер птице нијесу смјеле остати на отвореном да их лешинари не би разносили и самим тим се зараза ширила. Угинуле птице су закопане на једној локацији у Голубовцима и у Тузима и у том процесу су учествовале локалне самоуправе, јер је закопавање урађено унутар зоне у којој зараза постоји – истакао је Ђаковић.

Према ријечима Јоване Јањушевић из Центра за заштиту и проучавање птица, имаjући у виду стручност кадра коjи спроводи комплетну акциjу те протоколе коjи се примjењуjу на глобалном нивоу, вjеруjу да постоjи професионалност и савjесност у поступању jер на краjу, од посвећености ових људи зависи да ли ћемо успjешно сузбити ширење птичjег грипа или свjедочити тоталноj катастрофи.

– У погледу локациjе за одлагање пеликана немамо прецизну информациjу осим да jе исту обезбиjедио Национални парк, и то на копненом диjелу. У вези са тим, можемо само претпоставити да jе одабир локациjе извршен у односу на вирусно жариште – наводи Јањушевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:42