Нина Дракић / - фото: ПКЦГ
07/03/2022 u 17:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дракић: Актуелна криза значајно ће дотаћи црногорску туристичку привреду, траже се алтернативна тржишта

Руски и украjински туристи чине 20% укупног броjа туриста, коjи посjете Црну Гору, што чини значаjно учешће и у приходима коjе оставруjемо у овоj привредноj грани, казала је Дракић

Предсjедница Привредне коморе Црне Горе Нина Дракић учествовала jе на 29. Копаоник бизнис форуму, коjи се од 6 – 9. марта одржава на Копаонику, у организациjи Савеза економиста Србиjе. Тема овогодишњег Форума jе Србиjа 2030 – Агенда одрживог развоjа, саопштили су из Привредне коморе.

Додају да се скуп који је окупио велики броj представника пословне заjеднице, међународних организациjа и доносиоца одлука бавио и анализирањем економских прилика у региону. Истичу да су поред предсjеднице Дракић, на панелу: Регионална сарадња као предуслов одрживог развоjа, коjи jе водио Горан Свилановић дугогодишњи Генерални секретар Регионалног Савjета за сарадњу, учествовали и Бранко Азески, Предсjедник ПК Сjеверне Македониjе, Михаило Весовић представник Привредне коморе Србиjе и Сањин Арифагић, представник УСАИД-а коjи води проjекат Диаспора Инвест.

- Предсjедница Дракић jе говорила о економским приликама у Црноj Гори, с нагласком на превазилажење изазова везаних за ковид 19 пандемиjу. Апострофирала jе значаj зелене транзициjе коjу jе здравствена ситуациjа додатно учинила хитном. Наиме, зеленом транзициjом на Западном Балкану нуде се значаjне могућности, између осталог, ближе повезивање са глобалним ланцима вриjедности окренутим ка Европи и приступ значаjним ресурсима ЕУ, као помоћ у финансирању зелене транзициjе. Ефикасно управљање зеленом транзициjом, укључуjући и броjне компромисе, треба да буде у жижи политика земаља Западног Балкана у периоду пред нама. То jе област, сматра она, за коjоj jе важно да регион покаже спремност да се миjења и сарађуjе - истичу из Првидредне коморе.

Остали учесници панела исказали су апсолутну сагласност са овом тезом, баш као и предлогом да коморе као подршка бизнис заjедници сада када пандемиjа рекло би се посустаjе, треба да покрену инициjативе за организовањем пословних сусрета и раде на интензивирању унапређења сарадње.

Говорећи на увиjек актуелну тему регионалне сарадње везано за предуслов побољшању политичких односа, предсjедница Дракић jе подсjетима на све инициjативе коjе су покретане од комора са ових сусрета jо од 90-их година претходног виjека, па све до КИФ-а.

- Закључићу да упркос броjним изазовима на коjе смо наилазили и коjих ће сигурно увиjек бити, коморе могу бити задовољне резултатима постигнутим у помињаном периоду. Политика мора пратити привреду и економски потребе, а не обратно и то сви чиниоци у нашим друштвима мораjу прихватити као чињеницу - поручила jе Дракић.

Незаобилазна тема панела била jе и како ће се одразити криза у Украjини на економиjу земаља Балкана.

- Руски и украjински туристи чине 20% укупног броjа туриста, коjи посjете Црну Гору, што чини значаjно учешће и у приходима коjе оставруjемо у овоj привредноj грани. Нема сумње да ће актуелна криза у том диjелу дотаћи значаjно нашу туристичку привреду, коjа како jе то истакнуто и на недавно одржаноj сjедници ОУ туризма Коморе, већ тражи алтернативна тржишта. Даље, повећање циjена енергената повезано са поменутом кризом већ се осjећа, а за очекивати jе да значаjно буду повећане циjене житарициа коjе се увозе из сукобом обухваћеног подручjа, што ће свакако имати утицаjа и на раст циjена и других повезаних роба - оцијенила је Дракић.

Боравак на Копаонику био jе прилика и за сусрете и одвоjене разговоре са представницима домаћина, Европске инвестиционе банке, те броjним представницима банкарског и других привредних сектора. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 01:05