Dukaj, sa satanka / - SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
04/10/2024 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dukaj: Agencija za sajber bezbjednost još jedan korak ka potpunom usklađivanju sa Direktivom EU

Ministar javne uprave Maraš Dukaj se zahvalio Republici Češkoj na podršci i konstruktivnom partnerstvu na putu reforme javne uprave, sajber bezbjednosti i digitalizacije.

- Reforma javne uprave, digitalizacija i sajber bezbjednost su procesi koji se moraju razvijati istovremeno, Prepoznali smo značaj i vrijednost digitalne transformacije i nastojimo da ovaj koncept unaprijedimo i kroz stvaranje jedne savremene i efikasne javne uprave, kazao je Dukaj.

On se sastao danas sa ambasadorkom Republike Češke u Crnoj Gori, Janinom Hrebičkovom, savjetnikom premijera za bezbjednost Tomašom Pojarom, ministrom za nauku i istraživanje, Mark Ženiškom, i vladinim koordinatorom za stratešku komunikaciju Otakar Foltynom.

Dukaj je kazao da su ključni prioriteti Ministarstvo javne uprave donošenje Zakona o informacionoj bezbjednosti, uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost i Regionalnog edukativnog centra za sajber odbranu i edukaciju, te da je već formiran Vladin CIRT sa funkcijom SOC (Security Operation Center), odnosno operativnom ulogom sprečavanja incidenata, tijelo kakvo ranije Crna Gora nije imala.

- Uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost je još jedan korak ka potpunom usklađivanju sa Direktivom EU o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti i time ćemo značajno ubrzati proces digitalizacije, a samim tim transparentnosti i efikasnosti javnih usluga, kazao je Dukaj.

Dukaj sa Hrebičkovom: Unapređenje saradnje sa Češkom u oblasti javne uprave i digitalizacije

Predstavnici Republike Češke su pozdravili aktivnosti za izgradnju moderne i efikasne javne uprave i istakli spremnost za saradnju i razmjenu iskustva i pružanje ekspertske i druge vrste podrške u procesu reforme javne uprave, digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Na sastanku je istaknuto da će se realizacijom zajedničkih programa i projekata nastaviti dugogodišnja saradnja Crne Gore i Češke.

Sagovornici su razgovarali i o drugim temama od zajedničkog interesa, zaključujući potrebu za produbljivanjem saradnje u mnogim oblastima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 16:16