Sa skupa ”Administracija bez papira” / - MJU
05/12/2023 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj: Posvećeno radi na stvaranju ambijenta za razvoj digitalne uprave, po mjeri građana

Aktivnosti Ministarstva javne uprave se baziraju na mehanizmima upotrebe elektronskog dokumenta, usluge preporučene dostave, kao i ostalih elektronskih usluga povjerenja kazao Dukaj na konferenciji “Administracija bez papira"

Danas započinjemo jedan novi, važan projekat u pravcu elektronskog upravljanja dokumentima, na svim nivoima. Nova rješenja biće integrisana u jednu cjelinu i razvijena u skladu sa propisima koji bliže uređuju elektronsko poslovanje”, kazao je  ministar javne uprave Maraš Dukaj na konferenciji “Administracija bez papira“.

- Ministarstvo javne uprave posvećeno radi na stvaranju ambijenta za razvoj digitalne uprave, po mjeri građana, koja će biti zasnovana na čvrstoj i bezbjednoj infrastrukturi, te i sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga. Budući da je digitalna transformacija jedan od strateških prioriteta Vlade Crne Gore, koja predstavlja pokretač inovacija i sveobuhvatnog društveno-ekonomskog razvoja, sistematično i predano težimo ovom cilju - kazao je ministar Dukaj.

On je kazao da  Ministarstvo javne uprave radi na stvaranju tehničkih uslova za implementaciju i kontinuirano unapređenje projekata, Certifikaciono tijelo (CA) i Informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima i Upravljanje procesom elektronskih sjednica Vlade Crne Gore. Ovi projekti  za konačan cilj  imaju realizaciju koncepta - “Administracija bez papira”.

Aktivnosti se baziraju na mehanizmima upotrebe elektronskog dokumenta, usluge preporučene dostave, kao i ostalih elektronskih usluga povjerenja.

Implementacijom pomenutih softverskih rješenja za elektronsko upravljanje dokumentima unutar i između organa državne uprave, kao i između građana i organa, stvorićemo ambijent za efikasniju i transparentniju Vladu, istakao je Dukaj.

- Posebno želim naglasiti da naše partnerstvo sa  privatnim sektorom, ICT zajednicom i akademskom zajednicom - nema alternativu. To su naši strateški partneri u svakom važnom projektu. Očekujem i uvjeren sam da ćemo u partnerstvu sa ČIKOM-om i CoreIT–em ovaj važan koncept, dovesti uspješno do kraja - zaključio je ministar Dukaj.

Direktor operacija Coreit-a, Vuk Vujović kazao je da je Coreit učestvovao u ovom procesu od samog početka kroz realizaciju različitih projekta: Nacionalni sistem elektronskog identiteta (NS eID), Nacionalni sistem za elektronsko plaćanje (NS-NAT) kao i trenutno aktuelni razvoj i implementacija sertifikacionog tijela (CA).

Istakao je da su u pitanju bazne usluge koje omogućavaju identifikaciju građana i pravnih lica, elektronsko plaćanje i verifikacija administrativnih taksi kao i digitalno potpisivanje.

- Već imamo zavidno iskustvo i znanje o digitalizaciji u finansijskom sektoru i biće nam zadovoljstvo da ga iskoristimo i za podršku procesima u našoj zemlji. Ovako važni projekti su naša osnovna djelatnost i radujemo se digitalizaciji i unapređenju procesa u Crnoj Gori - kazao je Vujović.

Posebno je istakao značaj napora koje Ministarstvo javne uprave ulaže u digitalizaciju crnogorskog društva.

Izvršni direktor Čikom-a, Vladan Tabaš je kazao da unapređenjem sistema Elektronskih sjednica Vlade i Sistema za upravljanje dokumentima doprinosimo uređenju i optimizaciji poslova administracije i arhive, ubrzavamo i standardizujemo poslovne procese i činimo ih transparentnijim minimizujući mogućnost propusta i grešaka. 

- Autorizovanim pristupom dokumentaciji i ograničavanjem prava nad dokumentima povećavamo stepen njihove bezbjednosti. Sistem notifikacijama obezbjeđuje pravovremene informacije o aktivnostima, akcijama, statusu predmeta i dokumenta i rokovima realizacije uz napredno pretraživanje i izvještavanje. Ovo je još jedan korak ka digitalnoj transformaciji javne uprave u skladu sa aktuelnom Strategijom digitalne transformacije - zaključio Tabaš.

Na skupu je prezentovana platforma za Certifikaciono tijelo (CA) - upotrebe elektronskog dokumenta, usluge preporučene dostave, kao i ostalih elektronskih usluga povjerenja i Informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima (eDMS) i upravljanja procesom elektronskih sjednica Vlade Crne Gore (eSV).

Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa kompanijama Čikom i CoreIT organizovalo je događaj “Administracija bez papira, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:45