Једна од нападнутих коза / -Краљевић
04/12/2021 u 18:10 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грбљанин Драган Краљевић тврди: Ловачки керови нападају стоку, а нико не реагује

Краљевић каже да се у Котору бјесомучно убија и дивљач, те да то није лов већ истребљивање

Грбљанин Драган Краљевић тврди да су му на имању у Главатичићима, гдје стоку изводи на испашу, керови ловаца Ловачког удружења "Котор" (ЛУК) "раскомадали" двије козе и "поцијепали" једну краву, причинивши му штету коју му до данас нико није надокнадио. Појашњава да једна коза није издржала повреде настале нападом ловачких паса и угинула је, док је друга побацила двоје јаради, а крави је поцијепан стомак и виме, па је од стреса престала да лучи млијеко. Истиче да, иако је полиција по његовој пријави обавила увиђај, уз присуство представника удружења и ловочувара, до данас га нико није контактирао, па пита ко је одговоран и ко мора надокнадити штету која огромна.

image

Ране од уједа керова

-Краљевић

Сматра да је Ловачко удружење по закону било у обавези да формира комисију за процјену штете и да она обави увиђај како би се штета могла наплатити. Умјесто тога, Удружење је већ сјутрадан, 22. новембра, по огласним таблама и стубовима на подручју Доњег и Горњег Грбља окачило "објаву" грађанима да је лов почео 1. октобра.

– Значи, скоро два мјесеца касније обавјештавају мјештане да је ловна сезона почела. У објави упућују поруку грађанима који се баве сточарством да се, узимајући у обзир да се при лову користе ловачки пси гоничи, забрањује изводити стоку на испашу, те извођење у шетњу кућних љубимаца у ловним данима у ловишту, а ловни дани су свака субота и недјеља, док је ловиште за псе гониче читаво подручје Доњег и Горњег Грбља – каже Краљевић који се обратио редакцији "Дана".

Ловци поручују сточарима да чувају стоку

Марковић објашњава да је накнада штете дефинисана правилником који прописује да чобанин мора бити присутан поред стоке или да она буде затворена у тору гдје кер не може да уђе.

– Чобанин мора бити уз стадо које чува, без обзира да ли је то на свом имању, а у току ноћи стока мора да буде затворена у огради. Једна од тих коза, колико знам, била је везана ван дворишта, у пољу. Да ли је коза касније угинула ми не знамо, нити нас је ико обавијестио о томе, ни ловочувар. О томе је направљен записник – казао је Марковић.

Наводећи да удружење у објави није скренуло пажњу својим члановима шта би требало да предузимају, тврди да тамошњи ловци и не залазе у ловиште, већ се распоређују по јавним површинама на којима је лов законом забрањен.

– Довољно је прошетати се суботом и недјељом ујутро колима јавним путем кроз Горњи и Доњи Грбаљ и наићи ће те на многе групе ловаца распоређених по јавном путу у близини стаза којима дивљач прелази са једне на другу страну пута. Будите задовољни ако будете имали среће да се "провучете", а да вам неки рикошет не разбије шофершајбну, а не дај Боже и нешто горе. Не бих никоме препоручио да пјешачи, јер није сигурно да у моменту вашег наиласка неки пси гоничи, испред вас не натјерају дивљу свињу, лисицу, зеца, шакала, куницу, вјеверицу, било шта, јер се на све што искочи пуца – тврди Краљевић.

Полиција предузима мјере

Из которске полиције су нам саопштили да су на лице мјеста изашли са Комуналном инспекцијом, те да том приликом "нијесу затекли лешину ниједне животиње", да је Краљевић изјавио да не зна чији су керови, те да неће да подноси пријаву.

– Предузимају се даље мјере и радње у циљу идентификације и прецизнијих сазнања о том догађају – речено је "Дану" из полиције.

Краљевић наводи да ловци користе радио-станице ГПС огрлице са антенама које каче на псе гониче и само прате на мобилним станицама кретање паса, па предвиђају мјеста преласка дивљачи преко јавних путева, гдје их "сачекају и убију". Поручује да у таквом лову, покренута дивљач од стране паса гонича, нема никакву шансу да избјегне одстрел.

– То није лов, то је иживљавање и бјесомучно истребљивање незаштићене дивљачи – констатује Краљевић.

С друге стране у Ловачком удружењу "Котор" наводе да су Краљевићеву стоку напали штенци, а не одрасли керови, те да је ловочувар, који је на лице мјеста дошао по његовом позиву, затекао све козе живе.

– Ниједна коза није удављена, а да ли је касније угинула не знамо. Једна је била мало уплашена, под стресом, у шоку, али су све биле живе. Ловочувар је добио позив, отишао на лице мјеста, сачинио записник, а полиција тог дана није долазила. Да ли је господин звао накнадно не знам – изјавио је у име овог удружења управник Ловишта Котор инг. шумарства Милош Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:04