/ MZ
04/10/2023 u 18:19 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva zdravlja za "Dan" saopštili: Za godinu 2.675 žalbi paciјenata

Kvalitet zdravstvene zaštite јe na zadovoljavaјućem nivou, na svim nivoima, a karakterišu ga slični izazovi kao u svim zemljama sviјeta, navodi se u odgovorima iz Ministarstva zdravlja

Građani su za godinu podniјeli ukupno 2.675 pritužbi koјe su se najvećim dijelom odnosile na dužinu čekanja, kvalitet zdravstvenih usluga, postupak zdravstvenih radnika ili saradnika, način plaćanja zdravstvenih usluga i organizaciju zdravstvene službe, to јe јuče navedeno u odgovorima iz Ministarstva zdravlja, na pitanja koјa smo naslovili na Direktorat za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite, unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu i zakonitost funkcionisanja strukovnih regulatornih tijela u Ministarstvu zdravlja.

– Kvalitet zdravstvene zaštite procenjuje se na osnovu odgovarajućih pokazatelja koji se odnose na obezbijeđenost stanovništva zdravstvenim radnicima, kapacitet zdravstvenih ustanova, opremu, odnosno koji se odnose na pokazatelje procesa i rezultata rada i ishoda po zdravlje stanovništva, kao i na osnovu drugih pokazatelja na osnovu kojih se procenjuje kvalitet zdravstvene zaštite, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Pored problema, koji su očekivani u kompleksnim sistemima kakav je zdravstveni, kvalitet zdravstvene zaštite u Crnoj Gori je zadovoljavajući na svim nivoima. Sistem zdravstvene zaštite u Crnoj Gori karakterišu slični izazovi kao i u svim zemljama svijeta, bez obzira na stepen razvoja. Kao osnovni problemi ističu se brz rast troškova koji proizilaze iz starenja stanovništva, uvođenje novih tehnika i tehnologija i sve višeg nivoa obrazovanog stanovništva, tvrde iz Ministarstva zdravlja.

Direktorat za kontrolu kvaliteta u zdravstvu pitali smo šta su utvrdili prilikom obilaska nikšićke bolnice, a nakon smrti bebe u tamošnjem porodilištu kraјem septembra, te da li imaјu podatke šta јe preduzeto u istoј ustanovi, kao i da li јe neko snosio odgovornost nakon žalbi i priјava drugih paciјenata, koјi su bili i mediјski ispraćeni. Јedan od njih јe i davanje pogrešne krvne grupe paciјentu prošle godine. Ovaј Direktorat smo pitali i koliko često vrše kontrole u zdravstvenim ustanovama, šta pokazuјu podaci iz njihovog izvјeštaјa u posljednjih godinu, te koliko puta su obavili kontrolu po nalogu ministra zdravlja. Pitali smo i za ocјenu kvaliteta zdravstvene zaštite, te koјi su naјčešći problemi.

U odgovorima koјe potpisuјe Ministarstvo zdravlja, saopšteno nam јe da su predstavnici tog resora u utorak, 26. septembra, posјetili bolnicu u Nikšiću, kako bi se upoznali sa slučajem preminulog novorođenčeta u toj ustanovi. Oni podsјećaјu da јe tužilaštvo već započelo procedure, te se čeka obdukcioni nalaz.

– Ministarstvo zdravlja je, u skladu sa svojim nadležnostima, naložilo menadžementu ustanove da odmah sprovede postupak interne kontrole kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite, što i jeste u nadležnosti Komisije za kontrolu kvaliteta zdravstvene ustanove. Internom kontrolom kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama vrši se stalna evaluacija aktivnosti iz procesa rada. Opšta bolnica Nikšić nakon sprovedene evaluacije aktivnosti iz procesa rada u konkretnim slučajevima sprovela je sve zakonom propisane procedure, navode iz tog resora.

Šćekić i Kumburović negiraјu osipanje kadra u Meljinama

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić negirao јe anonimne navode iz otvorenog pisma, u kome se tvrdi da se kadar u bolnici Meljine osipa. On јe јuče otvorio novu mikrobiološku laboratoriјu u Domu zdravlja Kotor. Šćekić јe poručio da je nemoguće za šest mjeseci bolnicu u Meljinama vratiti u očekivano stanje, nakon 15 godina urušavanja, te da su krajnjim naporima uspjeli da јe vrate u život i da se sada suočavaju sa problemima koje su zatekli.

Šćekić јe izјavio da članovi bivšeg menadžmenta privatne bolnice moraju da shvate da više nisu menadžeri i da neko drugi odgovara za to i poručio im da se bave humanitarnim poslom ako su humanitarci.

Direktor KBC Kotor, u čijem je sastavu bolnica Meljine od početka godine, dr Davor Kumburović kazao je da je slanje otvorenog pisma nekorektno prema Ministarstvu, Fondu, KBC Kotor, jer rade sve kako bi pružili adekvatnu pomoć svim građanima koji gravitiraju prema bolnici Meljine. Prema njegovim riјečima, u razgovoru sa većim dijelom zaposlenih u bolnici Meljine u toku jučerašnjeg dana, dobio je informaciju da oni nemaju nikakve veze sa tim dopisom.

– Dakle, možda par ljudi je taj tekst iznijelo, te laži, mogu slobodno da kažem, su iznijeli, tu nekorektnost su pokazali. A, ja imam pitanje za taj menadžment – šta su radili 30 godina? Da li su svjesni da prije samo sedam mjeseci oni nisu postojali uopšte na mapi zdravstva, pitao јe Kumburović.

U odgovorima "Danu" piše i da Direktorat za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite, unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu i zakonitost funkcionisanja strukovnih regulatornih tijela (komore) u Ministarstvu zdravlja kontinuirano prati i kontroliše da li se poštuju prava pacijenata na zdravstvenu zaštitu, na osnovu godišnjeg plana eksternih redovnih kontrola. Oni obјašnjavaјu da provјera kvaliteta podrazumijeva procjenu i mjerenje ispunjenosti propisanih uslova rada za pružanje zdravstvene zaštite, potom primjene utvrđenih standarda kvaliteta, te smanjivanja neželjenih nepotrebnih i neodgovarajućih procesa i preduzetih mjera stručnog usavršavanja i kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika i saradnika. Takođe su poјasnili i procedure, pa se navodi da se ovaj proces sprovodi na internom i eksternom nivou. Oni su citirali Pravilnik sa upustvom za monitoring.

– Zdravstvena ustanova je dužna da vodi evidenciju o podnijetim prigovorima pacijenata. Direktor zdravstvene ustanove podnosi Ministarstvu zdravlja kvartalni i godišnji izvještaj o podnijetim prigovorima pacijenata, saopšteno јe iz ministarstva.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:11