foto: MPNI / - FOTO: MPNI
12/10/2024 u 09:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jakšić Stojanović: Glas mladih je ključ razvoja Zapadnog Balkana

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Crne GoreAnđela JakšićStojanovićučestvovala je na Forumu civilnog društva i Think Tank organizacija u Berlinu, gdje je govorila o ključnim pitanjima za mlade na Zapadnom Balkanu.

Na panelu pod nazivom „Pogledi mladih – kako napraviti razliku?“, ministarka je naglasila koliko je važno da se glas mladih čuje u okviru Berlinskog procesa i drugih rasprava o budućnosti regiona.

Ministarstvo prosvjete: Puna podrška Specijalnoj Olimpijadi Crna Gora

- Forum je organizovan od strane Aspen Instituta Njemačka u saradnji sa Udruženjem jugoistočne Evrope i uz podršku njemačkog Ministarstva inostranih poslova i okupio je više od 115 organizacija civilnog društva kako bi kroz konstruktivan dijalog oblikovali preporuke za bolje povezivanje i unapređenje regiona. Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, predstavlja ključnu platformu za regionalnu saradnju i partnerstvo sa EU, sa ciljem podrške državama Zapadnog Balkana u dostizanju evropskih standarda i ostvarivanju konkretnih koristi za njihove građane- navodi se u saopštenju.

Ministarka istakla je značaj obrazovanja kao temelja za izgradnju društva zasnovanog na znanju, inovacijama i održivom razvoju:,.Mladi su naša budućnost, a njihova energija, inovativnost i vizija su neophodni za kreiranje društva koje se može nositi sa izazovima savremenog doba.Obrazovanje im pruža potrebna znanja, vještine i samopouzdanje za to," rekla je ministarka, naglašavajući da će, u skladu sa novom strategijom obrazovanja koja se priprema u saradnji sa UNICEF-om, a uz podršku Evropske komisije, posebna pažnja biti posvećena razvoju kritičkog mišljenja, ali i podsticanju kreativnosti i inovacija kod mladih.

image

foto: MPNI

- FOTO: MPNI

Takođe, ministarka je istakla i veoma važnu ulogu nastavnika kao ključnih aktera u unapređenju obrazovanja, ističući napore Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u jačanju nastavničkih kompetencija i modernizaciji obrazovnog procesa.

- Uz kontinuirano stručno usavršavanje i prilagođavanje pedagoških pristupa potrebama savremenog društva, cilj je obezbijediti kvalitetno obrazovanje koje će mladima pružiti mogućnosti za uspjeh. Ministarka je naglasila da mladi u Crnoj Gori kroz saradnju sa nevladinim organizacijama, međunarodnim institucijama i lokalnim samoupravama aktivno učestvuju u donošenju odluka i kreiranju omladinske politike koja odgovara njihovim potrebama i ambicijama- navodi se  saopštenju.

Jakšić Stojanović je izrazila uvjerenje da je podrška mladima ključna za ostvarivanje strateških ciljeva u obrazovanju, zapošljavanju, digitalizaciji i naučno-istraživačkom radu, te da su mladi nosioci pozitivnih promjena. Kroz reforme, jačanje građanske svijesti i osnaživanje kapaciteta mladih, cilj je stvoriti društvo u kojem mladi imaju aktivnu ulogu u kreiranju svoje budućnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 09:53