Добитници награде / -NENAD MANDIC
23/09/2021 u 19:07 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лауреатима слава, паре више нико не помиње

Да новац нијесу добили, потврдили су нам и сами добитници Тринаестојулске награде, а зашто то није урађено, нијесмо сазнали од Министарства просвјете, науке, културе и спорта који јуче нијесу одговорили на наша питања

Сликару Томиславу Павићевићу и гитарском дуу Срђану Булатовићу и Дарку Никчевићу тринаестојулска награда уручена је на свечаности која је 9. јула ове године уприличена у Музичком центру Црне Горе, али им новчани дио признања није исплаћен ни до данас. Да новац нијесу добили, потврдили су нам и сами добитници награде, а зашто то није урађено, нијесмо сазнали од Министарства просвјете, науке, културе и спорта из којег јуче нијесу одговорили на наша питања. Из овог ресора најавили су да ће нам одговоре доставити данас.

Овогодишњим лауреатима Тринаестојулске награде, према Закону о државним наградама, требало jе да се исплати око 9.300 еура, али то до данас није урађено.

– Новчани дио годишње Тринаестоjулске награде износи дванаест просjечних бруто зарада. Новчани дио Тринаестоjулске награде за животно дjело износи двадесет просjечних бруто зарада – прецизирано је овим законом.

Jедан од добитника Тринаестоjулске награде, Дарко Никчевић, каже за "Дан" да је тачно да им новац није исплаћен, те да не знају ни колико тачно треба да добију.

– Нисмо потписивали ништа, није било никаквих уплата, као ни контаката од дана додјеле награде. Мислим да би било фер да они нас контактирају за давање и тог новчаног дијела – казао је Никчевић.

Његов колега Срђан Булатовић је, такође, за наше новине рекао да новчана средства ниjесу добили, нити да jе ко то помињао, нити их контактирао.

Предсjедник жириjа за додјелу Тринаестојулске награде Бећир Вуковић у изјави за "Дан" ниjе могао ништа рећи око неисплаћивања новчаног дијела, јер како је казао, нема информације о томе. Чланови жирија осим Вуковића били су и Драган Копривица, Исидора Дамjановић, Милета Марка Ивановић, Милена Бурић, Горан Батрићевић и Миомир Воjиновић.

На ријечима нијесу штедјели

Жири за додјелу награда је у образложењима за додјелу овогодишње награде изнио низ похвала на рачун добитника. За Павићевића је речено да је, у организациjи Народног музеjа Црне Горе, у Црногорскоj галериjи умjетности "Миодраг Дадо Ђурић", имао и ретроспективну изложбу пропраћену опсежном монографиjом. Истакнуто је да је у марту прошле године Павићевић имао изузетно запажено учешће на 75. Традиционалноj изложби Удружења ликовних умjетника Црне Горе, представивши се сликом "Брод лудака", када jе, због пандемиjе, изостала додjела награда. Наведено је да је до сада имао 40 самосталних и броjне колективне изложбе.

Жири, како се наводи, ниjе имао дилеме ни када jе риjеч о међународно признатом дуу гитара Дарку Никчевићу и Срђану Булатовићу, који већ више од двиjе децениjе афирмише музику за гитару, како кроз рецентне ауторе, тако и кроз своjе ауторске композициjе, утемељене у музичкоj баштини Црне Горе.

Према Закону о државним наградама,Тринаестоjулска награда додjељуjе се у част Дана државности Црне Горе, а даје се као годишња и као награда за животно дjело.

– Сваке године могу се додиjелити наjвише три годишње Тринаестоjулске награде. Тринаестоjулска награда за животно дjело може се додиjелити и лицу коjе ниjе грађанин, односно држављанин Црне Горе, а пориjеклом jе из Црне Горе, коjе jе, своjим радом и дjеловањем доприносио афирмациjи и популаризациjи Црне Горе и њеног културно-историjског контекста. Тринаестоjулска награда за животно дjело може се додиjелити сваке пете године – наводи се у Закону о државним наградама.

Тринаестоjулску награду додjељуjе жири коjи, на предлог надлежног радног тиjела, именуjе Скупштина Црне Горе из реда истакнутих научних, културних, спортских и jавних радника из Црне Горе. Награда се уручуjе уочи Дана државности Црне Горе, и то ради предсjедник Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:00