Стати на пут цикличном сиромаштву / - фото: Банка Хране
17/05/2021 u 17:17 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марина Медојевић: Окончање сиромаштва да буде идеја водиља Црне Горе!

Умjесто да радимо на умањењу сиромаштва дjеце, а jедан од начина jе и дjечиjи додатак, ми уображавамо да смо развиjена држава те да сва дjеца од државе требаjу добити исто, истиче Медојевић

У времену велике економске кризе када су многи незапослени, када већина запослених нема просjечну плату од око 520 еура, наша Влада се одлучуjе за увођења дjечиjег додатка од 30 еура за сву дjецу до шесте године и бесплатне уџбенике за сву дjецу у основноj школи, истиче Марина Медојевић директорица Банке хране.

– Свjедоци смо великих социjалних разлика у данашњоj Црноj Гори. Немали броj људи немаjу никаквих прихода и из разних административних препрека не могу добити, чак ни веома ниску социjалну помоћ. Никад више незапосених, 56.430 људи jе на званичноj евиденциjи Завода за запошљавање. То су они коjи се редовно jављаjу на биро рада, наjмање толико jе оних коjи нису на тоj врсти евиденциjе. Неки се никад нису ни приjавили, због малог повjерења у запошљавање на оваj начин – истиче Медојевић.

Према њеним наводима, наjвећи броj запослених jе у секторима са веома ниским примањима каква jе рецимо трговина гдjе су плате углавном до 300 еура.

– Насупрот њима имамо породице коjе имаjу више хиљада еура примања и то су чињенице. Знам породице чиjа дjеца данас дробе лук у хљеб натопљен водом да би умаљила глад. Знам и ону дjецу чиjи родитељи данас стриjепе од искључења струjе и отказа за стан због дуговања, а да зараде новац немаjу гдjе. Умjесто да радимо на умањењу сиромаштва дjеце, а jедан од начина jе и дjечиjи додатак, ми уображавамо да смо развиjена држава те да сва дjеца од државе требаjу добити исто – наводи Медојевић.

Медојевић истиче да постоjе драстичне разлике у стандардима код нас, те да се на ту чињеницу не смије жмурити.

– Хоћемо ли ми помоћи дjеци из сиромашних породица да окончаjу школовање, до стицања првог звања и запослења или ћемо их оставити са основношколским образовањем и „осудити” на сиромаштво. Ако мислимо избjећи циклично сиромаштво, морамо се трудити да будемо подршка онима коjи живе у немаштини.То се може урадити само системски, а ми довољно новца немамо, те га зато морамо усмjерити ка наjугрожениjима. Будимо солидарни и одговорни. Помозимо онима коjи немаjу. Окончање дjечиjег сиромаштва, економске неjеднакости мора бити идеjа водиља просперитетне Црне Горе – закључује Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:29