Јаков Милатовић у француском Сенату / - приватна архива
09/05/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић у француском Сенату: Остварили смо значајан напредак у процесу демократског и економског развоја

Као млада демократија имамо изазов у чувању и одбрани демократских вриједности, те сматрам да је приближавање ЕУ од круцијалног значаја за регион у одбрани таквих тековина, казао је Милатовић

Бивши министар економског развоја Јаков Милатовић говорио је данас на престижној конференцији у француском Сенату, у оквиру француског предсједавања, на тему: "Одбрана демократије, отпор аутократији", која се односи на улогу Западног Балкана у ЕУ интеграцијама, са акцентом на нови геополитички контекст.

Саговорнике је упознао са значајем политичких промјена и развоја демократских процеса које су се десиле у августу 2020. године, падом режима Мила Ђукановића.

- Остварили смо значајан напредак у процесу демократског и економског развоја, и тако сузбили утицај трећих земаља. Међународне организације су констатовале наведено, а порасло је и повјерење грађана у наше евроатлантске савезнике.

Као млада демократија имамо изазов у чувању и одбрани демократских вриједности, те сматрам да је приближавање ЕУ од круцијалног значаја за регион у одбрани таквих тековина - навео је Милатовић.

Како је истакао, сваки недостатак или успоравање на том путу може отворити шансу за утицај трећих страна, чиме се апсолутно угрожава европска перспектива Западног Балкана. 

- Указао сам да стабилократија на рачун демократског развоја не смије бити опција наших партнера на Западном Балкану. Случај Црне Горе је опет репрезентативан и актуелан. Земља је препозната као транзитна зона ка ЕУ за кријумчарење, док је њен предсједник био међу ријетким Европљанима, који су укључени у фамозну аферу "Пандора папири".

Стога, одбрана демократије и отпор аутократији је процес који је обавезујући и сталан. Нажалост, Црна Гора се опет суочава са таквим изазовима - навео је бивши министар.

У Црној Гори је изгласано неповјерење првој демократској влади, која је замијењена мањинском, уз подршку пораженог ДПС-а и њеног лидера, који су задржали аутократски карактер. 

- Презентовао сам став да је демократски развој угрожен и одлуком нове већине, којом се ускраћује елементарно људско и грађанско право да грађани бирају и буду бирани на локалним изборима, у законском року.

Упркос указивању цивилног сектора да се тиме крши Устав, нова већина, иако декларативно демократска и европска, прибјегла је неуставном одлагању избора и продужењу мандата локалним самоуправама, плашећи се од демократске воље грађана.

То није добра порука ни за домаћу, ни за међународну јавност - закључио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:53