/ - FOTO: OSCE
21/08/2023 u 16:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a u Crnoj Gori omogućila studijsku posjetu izbornim vlastima u Ujedinjenom Kraljevstvu

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša predstavio je crnogorski izborni okvir i, u skladu sa preporukama ODIHR-a, zahtjev da Skupština sprovede sveobuhvatnu izbornu reformu

Kao dio podrške Misije OEBS-a u Crnoj Gori Državnoj izbornoj komisiji, sa ciljem jačanja njenih administrativnih kapaciteta kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom mogu glasati nezavisno i tajno, Misija je organizovala studijsku posjetu u Londonu između 16. i 18. avgusta.

- Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša i član Komisije koji predstavlja nevladine organizacije i akademsku zajednicu Damir Suljević, zajedno sa vršiocem dužnosti menadžera u Misijinom Programu za demokratizaciju Darkom Brajovićem, sastali su se sa zvaničnicima Kabineta i Izborne komisije, Udruženja izbornih administratora, Društva za izbornu reformu i sa predstavnicima nekih od vodećih humanitarnih organizacija za osobe sa invaliditetom. Crnogorska delegacija se bliže upoznala sa britanskim zakonodavnim okvirom i administrativnom praksom zaštite slijepih i slabovidih osoba, kako bi mogle samostalno i tajno da ostvare svoja glasačka prava- navodi se u saopštenju.

Predsjednik Mugoša predstavio je crnogorski izborni okvir i, u skladu sa preporukama ODIHR-a, zahtjev da Skupština sprovede sveobuhvatnu izbornu reformu.

On je kazao da očekuje da će novi Parlament uskoro formirati Odbor za izbornu reformu, što će DIK aktivno podržati. Član DIK-a Suljević predstavio je nedavne izmjene koje je DIK unio u svoje podzakonske akte, a kojima je biračima sa invaliditetom olakšano glasanje.

- Šef izborne administracije u Kabinetu Paul Docker govorio je o tome kako je zakon o pristupačnosti u Velikoj Britaniji uklonio prepreke za glasače sa invaliditetom. Kraljevski nacionalni institut slijepih predstavio je rad na tome da se glasanje učini dostupnim za slijepe i slabovide osobe- navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti menadžera Programa demokratizacije Darko Brajović istakao je važnost obezbjeđivanja da osobe sa invaliditetom budu u mogućnosti da efikasno učestvuju u političkom i javnom životu u okviru implementacije osnovnih demokratskih prava u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:05