Na Lovćenu počela ljetnja škola programa / - MEDIA BIRO
08/07/2024 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na Lovćenu počela ljetnja škola programa “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“

Parkovi Dinarida u saradnji sa NP Lovćen, NP Kozara i Udrugom Dinarica organizuju ljetnju školu “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“ koja će biti realizovana na Lovćenu od 6. do 12. jula.

Tokom ljetnje škole sprovešće se edukativni program: „Mladi rendžeri u zaštićenim područjima dinarskog luka” koji se prvi put realizuje u Crnoj Gori. Učesnici ljetnje škole su djeca iz  Prijestonice Cetinje kao i grada Prijedora i Kozarske Dubice.

– Glavni cilj je edukacija djece koja žive blizu zaštićenih područja o zaštiti prirode i vrijednostima koje to zaštićeno područje ima i na koji način se oni mogu uključiti – kazala je Milica Kandić, koordinatorka projekta.

image

Na Lovćenu počela ljetnja škola programa

- MEDIA BIRO

Nastojaćemo da u okviru ovih sedam dana djeci bliže objasnimo što znači zaštita prirode i na koji način oni mogu doprinijeti zaštiti, kazala je ona.

– Tokom prvog dana ćemo uređivati mobilijar parka, kao i stazu za boso hodanje. Planirana je radionica na kojoj će se djeca usmjeriti kako se ponašati u prirodi, orjentisati i što je potrebno ponijeti za vrijeme provedeno na otvorenom. Takođe, biće u prilici da anketiraju posjetioce, jer je to inače nešto što svakodnevno radi NP ali i saznati   kakva je upotrebna vrijednost tih podataka i za što služe – poručila je ona.

 

U okviru ljetnje škole biće organizovane i istraživačke aktivnosti, kao što su istraživanje ptica, određenih grupa životinja ali i posjeta drugom zaštićenom području. Učesnici škole imaće priliku da se upoznaju sa radom nadzornika u parku.

Potpisan Memorandum o saradnji na projektu: „Aktivni mladi za zaštitu prirode”

Kako je kazao šef Službe zaštite NP Lovćen Đorđe Kaluđerović projekat je od izuzetnog značaja za NP Lovćen, jer je edukacija mladih ljudi veoma važna, posebno kada je riječ o zaštiti životne sredine.

image

Na Lovćenu počela ljetnja škola programa

- MEDIA BIRO

– Moram kazati da smo generalno zadovoljni kako je stanje na prostoru našeg NP, ali ovakav vid edukacije i aktivnosti je uvijek od velikog značaja. Jako je bitno edukovati mlade ljude, a sve u cilju što boljeg očuvanja zaštićenih područja – rekao je on.

Ljetnja škola Mladi rendžeri dio je projekta “Aktivni mladi za zaštitu životne sredine” u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP.

(MEDIA BIRO)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:00