Представници Синдиката просвјете / IVAN PETROVIC IPE
05/10/2021 u 08:38 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници Свјетски дан учитеља дочекују без подршке државе: Све је исто, само се директори смјењују

Пандемиjа корона вируса jе значаjно урушила већ одавно ослабљен квалитет образовања, а Влада не предузима одговараjуће мjере да оjача незавидан положаj просвjетног кадра, истиче Снежана Калуђеровић за "Дан"

Просвјетни радници и представници невладиног сектора су поводом 5. октобора Свјетског дана наставника упозорили да Влада ништа не предузима да ојача положај учитеља и да су умјесто деполитизације наставили да запошљавају партијске директоре. Просвјетари истичу да су на удару многих субјеката и да се надлежни сјете те порфесије само 5. октобра, иако су им плате и даље испод државног просјека (510 еура).

Потпредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић истиче за "Дан" да просвjетни радници мораjу бити ослонац друштва, мора се истаћи и поштовати њихова улога у образовању и развоjу дjеце и ученика.

– Да ли 5. октобар треба да буде jедини дан за истицање наше улоге у образовном систему Црне Горе? Поjединци и институциjе таj дан користе као прилику за истицање важности наставника и њихов утицаj на развоj наших ученика, те да се нагласи важност те професиjе, али и самог образовања чиjи су они носиоци. Ово jе jедна племенита професиjа коjа треба да буде поменута и обиљежена као битна и значаjна током, ако не календарске, онда школске године. Ако нам jе само таj дан дат да истакнемо наставника као сувереног преносиоца знања и вjештина, морамо, нажалост, истаћи да jе данашња улога наставника незахвална, на удару jе многих субjеката без обзира са коjим се проблемима свакодневно сусрећу у раду, често без довољне подршке и лоше професионалне опремљености, без истицања у каквим условима раде, са коликим зарадама – каже Вукчевић.

Манипулишу нормом часова

Калуђеровић наводи да се наставницима манипулише кроз обезбjеђење норме часова.

– Многима се умjесто продужетка уговора о раду раскидаjу радни односи на одређено и запошљаваjу нови наставници, са или без искуства, а само како њихови претходници не би добили посао на неодређено. Изостаjе анализа индивидуалног квалитета рада и искуства таквих наставника, а нема ни процjене штете коjа ће настати по ученике у периоду док се почетници не снађу и не стекну адекватно искуство. ЦГО циjени да jе неопходно да ресорно Министарство просвjете, науке, културе и спорта, али и читава Влада Црне Горе, дају учинковите одговоре на последице пандемиjе у диjелу образовног процеса, а што укључуjе фокус и на наставнике – наводи Калуђеровић.

Професор историје и географије у ОШ "Павле Ровински" Слободан Савовић казао је за "Дан" да као наставник нема разумиjевање за општу друштвену ситуациjу у коjоj је заjедно са своjим ученицима овог 5. октобра.

– Не схватам шта од мене тражи ово друштво када говори о деполитизациjи, а партиjски запошљава директоре. Како да научим моjе ђаке да jе jедино радом и поштењем могуће научити вољети ову земљу и да пристоjност и скромност биваjу особине коjе треба да их красе, а онда видим да очеви нациjе и њихови синови и кумови имаjу разне Пандоре и оф шор домовине? А до jуче сам им предавао. А мени плата и даље испод просјека. Шта хоће ово друштво од мене као наставника када Министарство просвјете воде људи без дана проведеног у учионици и не разумиjу моj позив? И на краjу, шта хоћете од мене када сте Ви, политичари, главни у држави, а све су друге професиjе, коjима би требало да се дичи ово друштво, слуге. Површност, незнање и галама красе друштво коjе слави 5. октобар Светски дан учитеља... Нека нам jе срећан – поручује Савовић.

Виша правна савjетница у Центру за грађанско образовање Снежана Калуђеровић казала је да је неопходна хитна и снажна подршка наставницима коjи су кључни актери образовног система, како би у потпуности доприниjели бржем опоравку овог система од последица пандемиjе, али и подизању укупног нивоа квалитета образовања.

– Пандемиjа корона вируса jе значаjно урушила већ одавно ослабљен квалитет образовања, а Влада не предузима одговараjуће мjере да оjача незавидан положаj просвjетног кадра и суочавања са ситуациjом у коjоj су се нашли заjедно са своjим ученицима – каже Калуђеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 21:21