/ -IVAN PETROVIC-IPE
30/12/2021 u 06:08 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Наставници у Црној Гори имају најмање плате у Европи

Просвјетна заједница упутила писмо Влади, Скупштини и Министарствима

Просвjетна заjедница тражи да се у што краћем року уради измjена и допуна закона о зарадама у jавном сектору, jер се одступило од концепта уjедначености зарада.

У писму коjе jе НВУ Просвjетна заjедница упутила Влади, Скупштини, Министарству финансиjа и социjалног старања, Министарству просвjете, науке, културе и спорта траже да усвоjе њихов предлог повећања коефициjента наставницима у школама и вртићима на 12.56. просвјетари истичу да имају најниже просјечне плате у Европи.

– Ако се не испуне наши захтjеви, позваћемо колеге на обуставу свих радних обавеза коjе не улазе у минимум процеса рада, а наметнути су нам Законом о штраjку. На краjу, као краjња мjера, организоваћемо протест уколико се насловљени у овом отвореном писму оглуше о наше захтjеве – наводи се у писму.

Они су навели да jе њихова професиjа децениjама деградирана, а поред промjене власти, како додаjу, и даље свакодневно доживљавају игнорисање и неуважавање као да jе заборављен значаj образовања за напредак jедне државе.

– Из тих разлога, поменуто удружење jе покренуло петициjу под називом "Повећање стартног коефициjента на плате професора у вртићима, основним и средњим школама. Коефициjент 12.56 jе наш циљ!" Покренута jе електронска петициjа гдjе грађани имаjу прилику да подрже захтjев наставника. Уjедно, упућена jе петициjа и на адресе свих вртића и школа у Црноj Гори и тако омогућено наставницима да подрже захтjев – наводи се у писму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:56